Франция: ООН да прекрати „скандалното мълчание“ за Сирия

Франция: ООН да прекрати „скандалното мълчание“ за Сирия
Според министъра на външните работи на Франция Ален Жупе мълчанието на ООН по отношение на Сирия е „скандално“. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Френският външен министър Ален Жупе призова Съвета за сигурност на ООН да сложи край на „скандалното си мълчание“ за кръвопролитията в Сирия, като подкрепи резолюция, призоваваща за оставка на сирийския президент.

„Събрани сме тук днес, за да сложим край на скандалното мълчание на този съвет“, заяви Ален Жупе, цитиран от АФП.

„Събрани сме тук, за да поеме Съветът за сигурност отговорностите си спрямо един страдащ народ“, добави френският външен министър.

През последните дни се оказва голям международен натиск върху Съвета за сигурност на ООН да подкрепи обсъжданата резолюция срещу кръвопролитията в Сирия.

В неделя германският външен министър Гидо Вестервеле призова ООН за бързото приемане на резолюция за Сирия, в която насилието срещу антиправителствените демонстранти продължава да расте.

Във вторник пък министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов предупреди, че прокарването на подкрепената от Запада резолюция на ООН за Сирия, силно оспорвана от Москва, може да рискува да проправи пътя към гражданска война в страната.

Снощи българският дипломат номер едно Николай Младенов обяви, че България подкрепя бързото приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за насилието в Сирия.

„България осъжда продължаващото ежедневно насилие в Сирия. Ние подкрепяме проекта на резолюция на Съвета за сигурност, както бе представен от Мароко“, посочи Младенов.

„Потвърждаваме подкрепата си за Сирийския национален съвет и на цялата сирийска опозиция в усилията им да постигнат диалог и единство. Насърчаваме ги да разработят цялостна програма за бърз и мирен преход към демокрация, както и да гарантират правата и защитата на всички сирийски граждани“, каза още външният министър.

В събота Арабската лига преустанови мисията на наблюдателите си в страната поради ескалирането на насилието там.

От миналия вторник насам сблъсъците в близкоизточната страна са отнели живота на най-малко 210 души, 142 от които цивилни граждани.

В началото на декември Върховният комисар на ООН за човешки права Нави Пилай заяви, че загиналите по време на размириците в Сирия от началото им през март са повече от 5000 души, но оттогава тези сведения не са актуализирани.

#Нави Пилай #върховният комисар на ООН за човешки права #Арабската лига #Мароко #Сирийския национален съвет #България #Николай Младенов #Москва #Русия #Генадий Гатилов #Германия #Гидо Вестервеле #Франция #външен министър #Ален Жупе #резолюция #Сирия #ООН #Съвета за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници