Сарафов не изключва нови обвиняеми по делото около "Риск Инженеринг"

Сарафов не изключва нови обвиняеми по делото около "Риск Инженеринг"
Зам.-главният прокурор заяви, че в хода на разследването по делото могат бъдат обвинени и енергийни министри. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Не е изчерпателен кръга на обвиняемите лица. Възможно е в крайна сметка по делото да бъдат привлечени като обвиняеми и други длъжностни лица", заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, във връзка с повдигнатите обвинения за длъжностно присвояване на изпълнителния директор на „Риск инженеринг“, Богомил Манчев.

Столична градска прокуратура е повдигнала обвинение на Манчев, на Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс", и на Иво Лефтеров и Крум Анастасов – бивши изпълнителни директори на НЕК в различни периоди от време, уточни Сарафов.

Анастасов е обвинен, че като изпълнителен директор на НЕК и в съучастие с Манчев и Събинов, е присвоил 8 651 898 лева, предава БГНЕС.

"Длъжностно присвояване е особено тежък случай и в особено големи размери", посочи Сарафов.

Обвиненията към Богомил Манчев и Събин Събинов са аналогични, а Иво Лефтеров е за безстопанственост.

Зам.-главният прокурор заяви, че е възможно в хода на разследването, след съответния анализ, кръгът на обвиняемите лица да бъде разширен и посочи, че всичко е по преценка на наблюдаващия прокурор.

На въпрос дали става въпрос за енергийните министри, Сарафов отговори „естествено за тях“.

Според Сарафов, всички енергийни министри за периода са били разпитани, но обвиняемите не са дали обяснения.

Мерките и на четиримата обвиняеми са парична гаранция, като за Манчев тя е 1 млн. лв., за Събин Събинов – 50 хил. лева , за Иво Лефтеров и Крум Анастасов – по 10 хил. лева.

Лефтеров не е предприел мерки за спиране на плащанията, но не е плащал и затова е обвинен в безстопанственост.

"В момента имаме следната ситуация – наложен мораториум върху строежа, строеж няма, но продължават да изтичат сериозни суми в полза на строителния надзор. Строеж нямаме, но имаме надзор върху строежа", каза Сарафов.

"Случаят е изключително елементарен и аз дори съм убеден, че наказателното производство ще приключи доста скоро", сподели още зам.-главният прокурор.

Сарафов прочете и докладна от петък, в която следовател се оплаквал, че Богомил Манчев отправял заплахи в следствието.

Видимо ядосан, Манчев заявил, че "няма да се разправя с мен и останалите следователи, а лично с главния прокурор Сотир Цацаров".

#Борислав Сарафов #Богомил Манчев #Иво Лефтеров #Крум Анастасов #Събин Събинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"