Депутати се чудят защо не е отнето оръжието на самоубилия се Стоев

Депутати се чудят защо не е отнето оръжието на самоубилия се Стоев
Според Костов има вероятност самоубийството на Стойчо Стоев–Чочо да скрива реалните извършители на убийството на Мирослава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-озадачаващото около самоубийството на Стойчо Стоев, обвинен в убийството на 17-годишната Мирослава Николова, е защо не е отнето оръжието му, смятат депутати от Народното събрание.

Днес се проведе изслушване на парламентарната вътрешна комисия, на което присъстваха вътрешният министър Цветан Цветанов, директорът на ГДБОП Станимир Флоров, главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на ОД на МВР Николай Николов и директорът на СДВР Валери Йорданов, предаде БГНЕС.

След изслушването Цветанов съобщи, че двама служители на ГДБОП са наказани и е удължена дисциплинарната проверка спрямо ръководителя на териториалното звено на БОП в Перник.

Наказанието за единия от служителите е порицание, а за другия е писмено предупреждение. Вътрешният министър обаче отказа да уточни защо точно двамата са били наказани.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев също не пожела да обясни публично каква е причината на двамата служители да бъде наложено наказание.

„Аз се нуждая от време да си подредя нещата в главата. Твърде много беше информацията, аз още премислям отговорите“, призна съпредседателят на парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов след изслушването.

„Основният въпрос е защо не е отнето оръжието. Оказа се, че Стойчо Стоев е имал нарезна карабина и два пистолета“, посочи синият депутат и лидер на ДСБ.

Според Костов има вероятност самоубийството на Стойчо Стоев–Чочо да скрива реалните извършители на убийството на Мирослава.

„От една страна, се твърди, че са спазени конвойните правила, от друга страна, не е ясно как конвоят заедно със задържания са си помагали да спират някаква алармена инсталация“, размишлява още синият лидер.

Депутатът от ДПС Христо Бисеров пък намира за странна невъзможността нито на директора на ГДБОП Станимир Флоров, нито на главния секретар на МВР Калин Георгиев да кажат дали тримата полицаи, които са отишли в дома на Стоев, са били уведомени, че той има три оръжия.

„Главният секретар не можа да ми отговори дали вътрешната проверка изяснява това обстоятелство, но обеща да ми изпрати писмен отговор. Ако те не са знаели, това е грубо нарушение на процедурите, по които се работи. Ако са знаели обаче, нещата стават много по-неприятни. За такива неща подръпване на уши не е достатъчно“, каза още Бисеров.

„Служителите на ГДБОП са завели Чочо в дома му, където има три огнестрелни оръжия на тъмно, оставили са го сам да се разхожда из апартамента, а те са били в коридора“, добави депутатът от ДПС.

„Не получих ясен отговор на въпроса, след като в МВР има база данни на законно регистрираните оръжия, не е ли направено проучване с какви оръжия разполага този човек. Премиерът е прав, когато казва: „Слава Богу, че не стана „Белите брези 2“, заяви депутатът от левицата и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков.

„Как стана така, че за едно разкрито престъпление няма годни доказателства. Как стана така, че се извършват процесуално-следствени действия в нарушение на закона. Повече са въпросите, които възникнаха днес, отколкото отговорите, които бяха дадени“, каза още той.

Първа точка в дневния ред на Народното събрание за утрешния ден е предложението на депутатите от „Коалиция за България“ за създаване на анкетна комисия, която да установи действията на правоохранителните органи по разследване на убийството на Мирослава Николова от Перник.

На 12 януари тази година бе открит трупът на Мирослава Николова от Перник, която изчезна на 7 ноември 2011 година.

Полицията задържа двама души за нейното убийство – Марио Любенов и Стойчо Стоев, но единият от тях - Стоев се самоуби, докато полицаите правеха оглед на дома му. Стана ясно, че Стойчо се е самоубил с поставени белезници и при повторен оглед на апартамента.

Инцидентът се е случил, когато той е поискал да отиде до тоалетната и от килера е извадил пистолета си, след което се е самоубил.

Това разбуни общественото мнение, както на правозащитни организации, така и на политици от опозицията.

По-късно вътрешният министър обеща, че ще има наказания над полицаи, но похвали и служители на МВР по случая и при изслушване в НС, където се яви по свое желание миналата седмица.

На 20 януари Софийски апелативен съд остави в ареста другия обвиняем по делото Марио Любенов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"