Опозицията не иска Папандреу

Опозицията не иска Папандреу
Лидерът на опозиционната партия „Нова демокрация“ Антонис Самарас по време на дебатите за вота на доверие на социалистическото правителство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителят на дясната опозиция в Гърция Антонис Самарас отново настоя днес за предсрочни избори, а в същото време премиерът социалист Георгиос Папандреу отправи към него призив да участва в правителство на националното съгласие, което самият той няма да оглави.

„Маските паднаха, Папандреу отхвърли цялото наше предложение, така той се нагърбва с огромни отговорности и изборите са единственото разрешение“, заявява Самарас, водач на „Нова демокрация“ – втората политическа сили в страната, в комюнике на своята партия, предаде АФП.

Така той реагира на поканата, отправена от Папандреу, за сформиране на преходно коалиционно правителство за спасяване на страната от фалит и запазване на еврото, като се гарантират изплащането преди 15 декември на жизненоважни фондове и се приложи до края на февруари планът за излизане от кризата, разработен миналата седмица в Брюксел от еврозоната.

Папандреу направи предложението, като посочи, че отстъпва мястото си. Така той успя да получи вот на доверие в парламента след брожението, предизвикано от предложението му, което той по-късно оттегли, за подлагане на европейското антикризисно споразумение на референдум.

В разгара на политическата криза в сряда Самарас за пръв път протегна ръка на социалистическото правителство, заявявайки, че е готов да одобри европейския план, но изисква в замяна оттеглянето на Папандреу и организирането в най-кратки срокове на предсрочни избори.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »