Закон за ипотечните кредити маха лихвата при предсрочно погасяване

Закон за ипотечните кредити маха лихвата при предсрочно погасяване
БСП и ДПС ще внесат в парламента до края на месеца общ текст на закон за ипотечните кредити. Снимка: www.daznaeshkak.com
A A+ A++ A

БСП и ДПС ще внесат в парламента до края на месеца общ текст на закон за ипотечните кредити, според който ипотеките ще бъдат приравнени с потребителските заеми и ще отпадне наказателната лихва при тяхното предсрочно погасяване, съобщава БНР, цитирано от darikfinance.bg.

Представители от БСП и ДПС са имали среща с Асоциацията на банките преди месеци и са се разбрали да не говорят по темата, докато законопроектът не бъде окончателно готов. Според Румен Гечев най-важното е да се балансират отговорностите и интересите на кредиторите и длъжниците.

Той посочи, че в момента е публична тайна, че този баланс е нарушен в полза на банките и парламентът трябва да възстанови равновесието в системата. Ще се търси и консенсус за давност на ипотечните кредити с просрочие. Гечев зави, че работната група, която изготвя закона за ипотечните кредити, използват за база практиките в другите европейски страни.

#БСП #ДПС #кредити #лихва #просрочие #консенсус #Европейски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"