Започват разкопки в римското селище Рациария край Видин

Започват разкопки в римското селище Рациария край Видин
Снимка: www.coloniaulpiatraiana.ratiaria.eu
A A+ A++ A

За пръв път след 1989 г. държавата даде пари за археологически разкопки в античното селище Рациария край видинското село Арчар, което е било столица на римската провинция Вътрешна Дакия. Министерството за културата е отпуснало 15 000 лв. за проучването, което започна в понеделник и ще продължи до 25 октомври, съобщава „24 часа“.

На терен ще работи екип от 13 души. Ще бъде реставриран районът около резиденцията на римския управител, както и в близка сграда, която е разкрита от иманяри и която е неизвестна за археологията.

Намеренията на екипа са дългосрочни и предвиждат в рамките на следващите десетина години – паралелно с теренните проучвания – селището, което е най-голямото от римския период на територията на България, да бъде социализирано и развито като туристически обект.

В момента тече процедура за обявяване на Рациария за архитектурен резерват.

Рациария е бил голям град на дунавския лимес. Намира се 27 км югоизточно от Видин, 28 км западно от Лом, на около километър изток-североизток от днешното село Арчар.

Създаден е по времето на Римската империя. По онова време в него са живеели римски патриции (аристократи), а близката Бонония (днешният Видин) е била само седалище на малко военно поделение.

#Рациария #Видин #Арчар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »