Газова връзка между България и Гърция готова през 2016 г.

Газова връзка между България и Гърция готова през 2016 г.
Газовата връзка между България и Гърция ще бъде завършена през 2016 г. Снимка: www.cross.bg
A A+ A++ A

„Газовата връзка между България и Гърция ще бъде завършена през 2016 г., като по нея страната ни ще може да получава между 3 и 5 млрд. куб. метра газ годишно“, обясни Кирил Темелков, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“, предаде 3e-news.net.

По този газопровод се очаква страната ни да получава природен газ от каспийския регион чрез Трансадриатическия газопровод (ТАП). Завършена е оценката на проекта за въздействие на околната среда, като до две седмици и гръцката държава ще се произнесе по въпроса.

Догодина се очаква да започне реалното строителство на газопровода и той да бъде завършен до 2016 г. Тръбата ще тръгва от Комотини и ще преминава през Кърджали и Хасково, за да достигне до Стара Загора, където ще се свързва с българската газопреносна мрежа. Очаква се изграждането на газопровода да бъдат използвани средства от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Институцията възнамерява да отпусне средства за проектното финансиране. Освен ЕБВР, Европейската енергийна програма за възстановяване отпусна 45 млн. евро на страната ни за изграждането на съоръжението. Прогнозната стойност на проекта е около 160 млн. евро.

#Кирил Темелков #Булгартрансгаз #Комотини #Стара Загора #програма #ЕБВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »