Над 50 пациенти с травми от падания върху леда в „Пирогов“

Над 50 пациенти с травми от падания върху леда в „Пирогов“
Причината за контузиите са били заледените и непочистени улици, каза д-р Емил Карамаринов, травматолог в болница „Пирогов“. Снимка: Пирогов
A A+ A++ A

Над 50 пациенти с травми от падания върху леда са приети в спешния травматологичен кабинет на „Пирогов“.

18 от тях са оставени на лечение в болницата. 12 от пациентите са били с фрактури на горен крайник, а 6 с фрактури на долен крайник.

Причината за контузиите са били заледените и непочистени улици, каза д-р Емил Карамаринов, травматолог в болница „Пирогов“, предаде БНР.

„Моята препоръка е към хората, които се занимават с почистване на столицата, защото всички квартални улици не са почистени и са заледени“, заяви докторът.

„Освен това имам един апел и към всички живущи в сградите в столицата - всеки има някаква възможност да почиства пред кооперацията, в която живее. Най-вече възрастните хора, ако нямат неотложни ангажименти, да не излизат сутрин рано и вечер късно“, съветва д-р Карамаринов.

Заради студа в последните два дни в Клиниката по изгаряния на „Пирогов“ са приети петима пациенти с общо охлаждане на организма и двама с измръзване.

Това е повече, отколкото в обичайните зимни дни, съобщи началникът на Клиниката проф. Огнян Хаджийски.

„Има много предразполагащи фактори за получаване на тази травма от студа - ниските температури, вятърът, влагата.

Причината може да е и недохранване на организма. В градска обстановка едва ли би могло да стане. Обикновено това са хора, които изкарват прекалено дълго време на студа“, каза проф. Хаджийски.

#Пирогов #травми #лед #проф. Огнян Хаджийски #студ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"