Държавата прави рекета официален

Държавата прави рекета официален
A A+ A++ A

Премахването на минималните осигурителни прагове е логично продължение на идеята за премахване на минималната работна заплата. Праговете бяха приети през 2003 г., като основната им цел беше да се повиши събираемостта на осигурителните вноски и да се пребори сивият сектор.

Липсва обаче анализ, какъв е бил ефектът от тяхното въвеждане и дали доходите въобще са били осветлени, или просто сме били натоварени с поредната административна мярка, „за добро“, разбира се! Въпросът е, колко хора в действителност и по правило се осигуряват на минимума?

На практика, държавата не знае, колко са тези, които се осигуряват наистина на минималните прагове, защото масово хората не декларират реалните си доходи, получават пари на ръка и се осигуряват на минимума.

По този начин се оказва, че минималните осигурителни прагове пречат за стимулиране на заетостта, а резултатите по отношение на укриването на доходи, са не просто спорни, а направо плачевни. Оказва се, че чрез минималните осигурителни прагове не се бори сивият сектор, а напротив – той се стимулира.

Така държавата си създава възможност за официален при това повсеместен до степен на геноцид, рекет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »