Икономисти: ЕС влошава рецесията в Гърция

Икономисти: ЕС влошава рецесията в Гърция
„Вече няма рецепта за бъдещето на Гърция“, заяви икономическият анализатор Костас Пападимитриу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мерките, които Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд налагат на Гърция, водят до още по-тежка рецесия за страната, смята гръцкият икономист Костас Пападимитриу.

„Вече няма рецепта за бъдещето на Гърция“, заяви в интервю за Агенция „Фокус“ икономическият анализатор Костас Пападимитриу.

По думите му властите в Гърция очакват преговорите с представителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ да приключат до края на седмицата, но остават някои основни проблеми.

Според Пападимитриу, технически погледнато, най-важното нещо е искането на трите институции за намаляването на заплатите в частния сектор в Гърция, защото в публичния сектор те вече са намалени с над 30%.

„Но сега има искане за частния сектор. И това е нещо, за което много трудно депутатите в парламента биха гласували. Няма икономически или политически смисъл, защото социалните партньори – работодателските организации и профсъюзите, са против каквото и да било намаляване на заплатите в частния сектор“, подчерта икономистът.

„В по-общ смисъл смятам, че проблемът е в това, че програмата на т.нар. „тройка“ не дава рецепта за излизане от кризата в Гърция. Те се опитват да импровизират на момента и мерките, които налагат на страната, водят до още по-тежка рецесия“, каза още той.

Костас Пападимитриу смята, че гръцкото общество е напълно решено да остане в еврозоната и в крайна сметка властите ще се съгласят на всичко.

„Проблемът е, че това мнение, че сме съгласни на всичко, отива към своя край. Не знам какво ще се случи след това. Смятам, че има възможност за това правителството да падне. Правителството няма да може да каже „не“, но ще падне“, предупреди икономическият експерт.

#Гърция #ЕС #ЕЦБ #МВФ #Европейският съюз #Европейската централна банка #Международният валутен фонд #икономист #криза #рецесия #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"