Съдебна сага за имотите на бившия румънски крал

Съдебна сага за имотите на бившия румънски крал
Карол II. Снимкка: Уикипедия
A A+ A++ A

Кой е законният наследник на бившия румънски монарх Карол Втори и съответно кой ще наследи имотите му, ще се реши на 7 февруари.

Върховният съд на Румъния ще се произнесе на 7 февруари по деликатен въпрос, свързан с наследяването в бившото кралско семейство, който може да се отрази на разпределянето на неговите имоти, съобщи съдебен източник, цитиран от АФП.

Съдът разглежда обжалване, депозирано от бившия крал Михай срещу решение на апелативния съд, признаващо за законен наследник Карол Мирча Григоре, първороден син на бившия монарх Карол Втори, но роден от брак с простосмъртна.

„По време на днешното заседание на ВС адвокатите произнесоха последните си пледоарии и съдът съобщи, че ще оповести решението си на 7 февруари“, заяви адвокатът на Михай Първи - Адриан Василиу.

Тази съдебна сага започна през 1955 г. в Лисабон, когато португалски съд реши казуса в полза на Карол Мирча. Две години по-късно най-висшата съдебна инстанция потвърди решението.

През 1991 г. синът на Карол Мирча - Паул, сезира румънското правосъдие с искане да изпълни решението на лисабонския съд.

Оттогава насам делото продължи с променлив успех за двете страни и Румъния бе осъдена от Европейския съд по правата на човека за това, че е нарушила правото на справедлив и приключил в разумен срок процес.

#Карол Втори #Румъния #ВС #крал Михай #Карол Мирча Григоре #Лисабон #Европейския съд по правата на човека #Румъния #процес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници