Какво причинява колики при бебетата

Какво причинява колики при бебетата
A A+ A++ A

Бебешките колики са много стресиращи както за бебето, така и за родителите.

В периода след раждането си бебетата обикновено плачат, когато са гладни, изморени или се чувстват некомфортно.

Случва се някои от тях да плачат и без наличие на специфична причина. Една от основните причини за плач е свързана с болка в стомахчето, крампи или друга причина за дискомфорт, която бебетата не могат да изразят и за това плачат.

Едно от всеки 5 бебета има проблеми с коликите през първите три седмици от живота си.

Някои от най-честите знаци на коликите са: подут корем, повдигане на краката към корема, извиване на гърба, присвиване на дланите. Всеки от тези епизоди може да продължава от няколко минути до няколко часа. Това състояние се повтаря най-малко 3 пъти седмично. Най-често бебетата започват да плачат в късните следобедни часове или през нощта.

Коликите не са заболяване. Бебе в добро здравословно състояние и с отлично телесно тегло може да има колики. Те се появяват независимо от пола на детето. Дори кърмените бебета не са застраховани от колики. Главните причини за възникване на колики и/или плач са няколко:

- Чувствителност към образуваните в гастроинтестиналния тракт газове. При новородените стомашночревният тракт не е напълно развит. Не всички необходими ензими, които разграждат храната, са налични. Храната се придвижва по-трудно през храносмилателния тракт, защото мускулният му слой все още не е станал достатъчно силен. Съвкупността от горепосочените фактори забавя храносмилателния процес, като непреработената храна отделя определено количество газ в храносмилателната система. Натрупването на този газ причинява болка и плач. Другата причина за болка в стомахчето може да е провокирана от поглъщане на повече въздух. Когато бебето плаче дълго време, е възможно въздух да навлезе през устата към стомаха и да предизвика болка.

- Чувствителност на нервната система – новородените все още не са свикнали на въздействието на светлинни и звукови дразнители – в края на деня те се чувстват изтощени и реагират с плач. При недоносените бебета нервната система е много по-чувствителна.


- Проблеми, свързани с кърменето. Когато бебето поеме повече кърма, неговият организъм не може да я преработи, което причинява проблеми с преработването й.


- Рефлукс на киселина – при това състояние стомашното съдържимо попада в хранопровода. Киселинните компоненти дразнят хранопровода и причиняват неприятно усещане, което кара бебето да плаче.

- Чувствителност към храна. Диетата на майката (ако кърми) може да е причина за поява на колики при детето. Ако бебето страда често от колики, е добре майката да избягва храни като сирене, мляко, кашкавал, зеле, броколи, кофеинови напитки, алкохол, пикантни храни и други.

Как да третирате коликите при бебетата

Децата с колики е добре да се разхождат на открито. Ако решите да използвате лекарства, винаги се обръщайте към педиатър. Ако коликите са свързани с повръщане, наличие на кървави изпражнения или треска, е препоръчително да се направи консултация с детски лекар.

В повечето случаи освен коликите не се установяват други здравословни проблеми.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »