Музеят „Роден“ експонира българска изложба

Музеят „Роден“ експонира българска изложба
Статуята на Мислителя във френския музей „Роден“. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

За първи път прочутият музей „Роден“ ще експонира българска изложба, а световният музей „Пти Пале“ ще покаже тази есен в София уникална своя колекция, наречена „Париж 1900“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата (МК).

Сътрудничеството с френските музеи постигна във вторник министърът на културата Вежди Рашидов по време на двете си работни срещи в Париж.

В лицето на Рашидов новият директор на „Роден“ Катрин Шевийо посрещна първата чуждестранна делегация след встъпването си в длъжност преди три седмици.

Шевийо покани официално България да гостува със своя изложба, най-вероятно рисунки и скулптури, веднага след завършването на започналия голям ремонт в Музея. Това ще се случи за първи път, тъй като до този момент тук не са показвани чужди колекции.

Проектът за българска експозиция, който Шевийо предложи на министър Рашидов, в действителност ще бъде началото на реализиране на нейната нова концепция – музеят „Роден“ да се отвори за чуждестранно изкуство.

Българският министър на културата отправи покана специална колекция от музея „Роден“ да гостува в една от националните галерии в София.

По-късно днес Вежди Рашидов се срещна с Жил Шазал, директор на прочутия парижки музей „Пти Пале“.

Шазал благодари на министър Рашидов за поканата, подкрепата и съдействието му, с които става възможно голяма представителна колекция на „Пти Пале“ да бъде открита на 25 октомври т.г. в пет от залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Жил Шазал поздрави Рашидов за подписването на 5-годишно Споразумение за сътрудничество между България и Лувъра. Подписването на историческия документ ще се състои късно във вторник следобед в Лувъра.

Директорът на „Пти Пале“ прие поканата на министър Рашидов да посети България и да се запознае с творчеството на известни български художници, творили в периода до 1920 г.

Това е първа стъпка към подбора на специална българска експозиция, която реципрочно да бъде показана в залите на „Пти Пале“, смятат от МК.

По време на днешните разговори на Вежди Рашидов присъстваха историкът и бивш министър на българите в чужбина Божидар Димитров, посланикът на България в Париж Марин Райков, а в „Пти Пале“ – Давид Вейзман, културно аташе във френското посолство в София.

„Радват ме много добрите резултати от двете днешни срещи, защото искам българският талант да бъде показван в най-престижните световни зали и сцени. България заслужава да има истинско голямо самочувствие за своите възможности“, обобщи министър Вежди Рашидов.

#музей #Париж #Франция #Вежди Рашидов #министър на културата #Министерство на културата #България #София #изложба #Катрин Шевийо #Божидар Димитров #министър на българите в чужбина #Националната галерия за чуждестранно изкуство #Лувъра #Марин Райков #Давид Вейзман #посланик #изкуство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"