ГДБОП: ACTA всъщност опазва човешките права

ГДБОП: ACTA всъщност опазва човешките права
Началникът на „Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Споразумението ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането) не трябва да притеснява хората, защото неговата цел е да опазва правата им, заявиха от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

„Абсолютно не са основателни притесненията на хората заради ACTA“, коментира началникът на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев, цитиран от БГНЕС.

„Това търговско споразумение цели именно да запази правата на хората, да няма фалшиви лекарства, да няма фалшиви стоки и фалшиви неща и виждате кои са страните, които подписват ACTA и кои са страните, които не подписват ACTA“, отбеляза Колев.

По думите му от това споразумение следват редица стъпки, за да бъде това, което е предвидено в него, реализирано в съответните законодателства по съответен начин.

На въпрос дали ACTA дава възможност на интернет доставчиците да предоставят информация за интернет потребителите на носителите на авторските права Колев обясни, че в България няма механизъм, по който това може да се случи.

„Освен това механизмът на ACTA е достатъчно сериозен – с разрешение на съда и с цел да бъде преследван от правоносителя съответният пират. Става въпрос за сайтове, които предлагат фалшиви дрехи, фалшиви лекарства, не става въпрос за обикновен потребител въобще“, коментира той.

Според текста на ACTA дадена страна по споразумението може да предвиди компетентните й органи да разполагат с правомощието да разпоредят на даден доставчик на онлайн услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация.

Тя е достатъчна за идентифициране на абонат, чийто достъп се предполага, че е бил използван за извършването на нарушение, когато носителят на правата е подал юридически допустима жалба, свързана с нарушение на права върху търговска марка или за нарушение на авторско или сродно право, и когато такава информация е необходима за целите на защитата или прилагането на тези права.

Началникът на сектор „Компютърни престъпления“ днес взе участие в националната научна конференция на тема: „Колективната и националната сигурност и отбрана в контекста на динамичните промени в геополитическата среда и по-рационалното използване на намалените отбранителни разходи в страните от НАТО и ЕС“.

Пред присъстващите той изтъкна, че за да могат ефективно да противодействат на киберпрестъпността, правоохранителните структури и държавите трябва да разговарят на един език, трябва да има единно законодателство.

„Виждате каква реакция възбужда в България в момента търговското споразумение ACTA, буря в чаша вода. За да бъда докрай откровен, трябва да кажа, че тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи, които вероятно ще излязат на улицата, без да имат ясна представа за какво става дума, защото не става въпрос за нарушаване на каквито и да е права“, каза още Колев.

На 26 януари представителите на 22 страни – членки на ЕС, сред които и България, подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Това споразумение обаче не може да влезе в сила без одобрението на Европейския парламент.

Целта на споразумението между ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария е да се укрепи упражняването на правата на интелектуална собственост, включително и в интернет, и да се подпомогне борбата срещу фалшифицирането на стоки като луксозни дрехи и пиратството на музика и филми.

Комисията по международна търговия е отговорна в Европейския парламент да подготви позиция по въпроса. Четири други комисии ще изразят становището си. Едва след като предложението се обсъди и гласува в комисиите, то ще бъде разгледано и окончателно гласувано на планарно заседание.

Новината за това, че България подкрепя противоречивото търговско споразумение, за дни обиколи интернет пространството и предизвика негативната реакция на редица граждани, които организират протестно шествие срещу приемането на ACTA.

Шествието ще се проведе на 11 февруари от 11:00 часа, като ще тръгне от Пилоните на НДК, ще премине по бул. „Витоша“, бул. „Тодор Александров“ и бул. „Цар Освободител“, за да приключи пред Народно събрание.

До този момент над 9000 души са потвърдили присъствието си на протеста в социалната мрежа „Фейсбук“.

#ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #Явор Колев #ГДБОП #Компютърни престъпления #НАТО #ЕС #България #Токио #САЩ #Австралия #Канада #Япония #Мексико #Мароко #Нова Зеландия #Сингапур #Южна Корея #Швейцария #Европейския парламент #НДК #Витоша #Тодор Александров #Цар Освободител #Народно събрание #Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници