Екип на ОЗХО пристигна в Сирия

Екип на ОЗХО пристигна в Сирия
Базираната в Хага организация, която следи за изпълнението на резолюцията на ООН, е получила от сирийския режим документи с детайли за химическия арсенал на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Екип на Организацията за забрана на химическите оръжия е пристигнал в Сирия през Ливан във вторник, за да започне да оценява арсенала от забранените оръжия, съобщава АФП.

Двадесет експерти от ОЗХО пътуват към Дамаск, където ще започнат инспектираща мисия, преди оръжията да бъдат предадени за унищожение съгласно приетата миналата седмица Резолюция 2108 на Съвета за сигурност на ООН, предава „Фокус“.

Базираната в Хага организация, която следи за изпълнението на резолюцията на ООН, е получила от сирийския режим документи с детайли за химическия арсенал на страната.

Смята се, че списъкът включва над 1000 тона зарин, иприт и други забранени химикали, складирани в около 45 хранилища.

Междувременно представителят на Националната коалиция в Европа Мунзер Махос заяви, че Сирийската свободна армия е готова да съдейства за гарантиране безопасността на експертите от ОЗХО по време на мисията им в Сирия.

„Да, абсолютно. Най-малкото за това, що се касае Сирийската свободна армия, тя е готова“, посочи Махос по телефона от Париж, предава Интерфакс.

#Организация за забрана на химическите оръжия #Сирия #опозиция #ООН #резолюция #Сирийска свободна армия #зарин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници