Намален акциз на горивата за земеделски нужди от 2014 г.

Намален акциз на горивата за земеделски нужди от 2014 г.
Общо 1,118 млрд. лева. са европейските субсидии, които трябва да бъдат изплатени през следващата година, посочи Димитър Греков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„От 2014 г. ще има намален акциз на горивата, използвани за земеделски нужди. Това ще струва на бюджета за следващата година около 84 млн. лева“, съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Земеделските производители ще получат европейските субсидии и националните доплащания за единица площ до края на януари 2014 г., каза още Греков след среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на която присъстваха министър-председателят Пламен Орешарски и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, предава БГНЕС.

Общо 1,118 млрд. лева. са европейските субсидии, които трябва да бъдат изплатени през следващата година.

Наред с тях държавата възнамерява да подпомогне зърнопроизводителите и с национални доплащания от по 2 лева на декар, което обаче ще зависи от възможностите на бюджета за следващата година, тъй като за изплащането на държавните помощи ще са нужни около 60 млн. лева, обясни земеделският министър.

„Днешният ден е много важен за земеделските производители, защото слагаме началото на правила за изплащане на земеделските субсидии. Най-важното, което се споразумяхме днес, е плащането на европейските средства да започне много по-рано“, посочи Греков.

„До края на годината трябва да бъде изготвен или поне обсъден Закон за браншовите организации“, добави той.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите посочиха, че те самите са настоявали субсидиите от ЕС да бъдат изплатени наведнъж, а не както е предлагало правителството, една част да бъдат изплатени в края на 2013 г. и една част през следващата.

„Предпочетохме да бъде изплатена цялата сума в началото на 2014 г. Надяваме се да се изпълни това, за да може българските земеделци да могат да работят спокойно в предвидими условия“, подчерта председателят на асоциацията Ангел Вукодинов.

#зърнопроизводители #Димитър Греков #национални доплащания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"