Все повече жертви взема студът в Източна Европа

Все повече жертви взема студът в Източна Европа
Полярният студ взе жертви и в България и Чехия. В столиците на двете държави са създадени центрове, предлагащи храна и топлина на бездомниците. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Полярният студ, който от няколко дни скова Източна Европа, продължава да взема жертви, а метеоролозите очакват ниските температури да се запазят и през идните дни.

Най-малко 30 души починаха през последните пет дни в Украйна заради полярния студ, донесъл температури до минус 33 градуса по Целзий, съобщи министерството на извънредните ситуации, цитирано от БГНЕС.

Повечето жертви са бездомници. Други 500 души са били приети в болница заради измръзване и други причинени от студа заболявания.

Украйна преживява най-студената си зима от шест години насам. Температурите в бившата съветска страна обикновено не падат под минус 15 градуса по Целзий. Министерството съобщи, че са създадени 1600 центъра, които предоставят подслон, храна и напитки на бездомни хора.

Двама души починаха през последните 24 часа в Румъния, с което броят на жертвите на ниските температури от четвъртък насам достигна осем души, съобщи министерството на здравеопазването.

Жертвите са двама мъже, открити мъртви в снега - единият на горски път в област Хунедоара, а другият - в градината си близо до Галата, съобщи говорителка на министерството.

Общо 275 души, бездомници или хора, получили измръзване, са били настанени в болницата или в приюти от понеделник сутринта, съобщи същият източник.

Още двама души, страдащи от различни заболявания, починаха миналата седмица в очакване на линейките, които трябваше да ги превозят в болницата, но бяха блокирани заради обилния снеговалеж.

В повечето области на Румъния е обявен код оранжево до петък заради ниските температури, които тази нощ паднаха до минус 27 градуса по Целзий.

В Полша 10 души станаха жертви на студеното време, след като миналия петък температурите в страната паднаха до минус 26 градуса по Целзий. Представителка на министерството на вътрешните работи съобщи, че жертвите са възрастни хора и бездомници.

Полските метеоролози предупредиха, че температурите може да паднат още през седмицата до минус 20 градуса по Целзий през деня и минус 30 градуса по Целзий през нощта.

Властите в Сърбия съобщиха, че жена и двама възрастни мъже са починали заради студеното време.

Полярният студ взе жертви и в България и Чехия. В столиците на двете държави са създадени центрове, предлагащи храна и топлина на бездомниците.

#студ #жертви #Украйна #България #Сърбия #Румъния #Полша #Чехия #Галата #Целзий #бездомни #температури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »