Мюсюлманите ще честват Курбан байрам

Мюсюлманите ще честват Курбан байрам
Мюсюлманите се подготвят за честването на Курбан байрам. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Мюсюлманите в България се подготвят да честват свещения празник Курбан байрам, който започва утре с молитва в 1100 джамии в страната, каза зам. главният мюфтия на България Ведат Ахмед.

В София Байрамът ще започне в 7.50 ч., а в останалите райони на страната приблизително с 18 минути по-рано, в зависимост от отдалечеността им от столицата, уточни Ахмед, цитиран от БТА.

След байрамския намаз (молитва) следва проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за духовната и социалната полза от курбана. Отправя се молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество, обясни Ведат Ахмед.

Курбан байрамът се предшества от днешния ден Арефе, в който мюсюлманите трябва да постят и в същото време да се подготвят за посрещането на гости за празника.

„Нощта срещу Курбан байрам е благословена и на вярващите се препоръчва да се молят горещо. Вярва се, че в тази нощ молитвите непременно биват чути, а желанията се сбъдват“, обясни зам. главният мюфтия.

Курбан байрамът е свързан със жертвоприношението и изразява преданост и благодарност към Всевишния, обясни духовникът. Символиката на празника е свързана с покаянието, помирението и опрощението.От днес до последния празничен ден мюсюлманите при всеки намаз е нужно да произнасят „тешрик текбир“ – своеобразна мантра в исляма, – словесно възвеличаване на Всевишния.

Курбан е длъжен да даде всеки мюсюлманин, който е осигурил прехраната на семейството си за няколко месеца и няма задължения, които да го лишават от възможността да посрещне собствените си нужди, уточни Ведат Ахмед.

В исляма всяка година се определя т.нар. нисап михтаръ – минимум богатство, което трябва да притежава един мюсюлманин, за да даде курбан. Това може да бъде имот или търговска стока на стойност около 4000 лева, която се равнява на около 75 грама злато.

По възможност ритуалът по заколението трябва да се изпълни от духовно лице, като животното не бива да изпитва болка. За жертвени животни се приемат овен, овца, коза, крава, бик и камила, като дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият добитък - две, а камилата - пет. Месото на курбана се разделя на три части. Едната се дава на бедни и нуждаещи се хора, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството.

Курбан байрамът започва след сутрешния намаз, продължава  четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден. В първия ден на Байрама трябва да се даде садака (подаяние).

Зам. главният мюфтия припомни петте основни задължения на всеки мюсюлманин. Първото е да приеме единството на Аллах и това, че Мохамед е негов пророк, ежедневно да изпълнява петкратната молитва намаз, веднъж годишно да дава зекят – милостиня, да спазва оруч (пости) по време на месец Рамазан и поне веднъж през живота си да посети светите места Мека и Медина.

#мюсюлмани #мюфтия #Ведат Ахмед #ислям #Рамазан #Мека #Медина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »