146 българки са махнали силиконовите си импланти

146 българки са махнали силиконовите си импланти
146 жени в България са се простили със силиконовия си бюст след избухването на световния скандал с дефектните гръдни импланти. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Към настоящия момент 146 българки са махнали силиконовите си импланти.

„До момента 146 жени в България са отстранили имплантите си след избухването на световния скандал за поставяне на дефектни гръдни импланти“, заяви националният консултант по пластична хирургия доц. д-р Димитър Евстатиев, предаде БГНЕС.

„Екстремна опасност няма, но въпреки това имплантите трябва да бъдат премахнати, преди да е настъпил проблем“, обясни д-р Евстатиев.

Той подчерта, че имплантите трябва да бъдат отстранени, но това е добре да се извърши в планов, а не в спешен порядък.

Специалистите посъветваха жените да не изпадат в паника и да се оперират незабавно.

Задължително да се прегледат, за да избегнат допълнителни усложнения. Асоциацията по пластична хирургия в България изрази готовност да прегледа всички жени с такива импланти, без значение дали са оперирани от хирург, членуващ в асоциацията.

От всички прегледани българки няма пациентки със спукани гръдни импланти или други руптури.

Други опасни импланти с титаново покритие, в които е имало от техническия и опасен гел на PIP, са били произвеждани в периода от септември 2003 до август 2004 г. в Германия, разкри още д-р Евстатиев.

Те били продавани под името TiBREEZE, но не са внасяни в България. Не е известно дали има българки, които са се оперирали в чуждестранни клиники, където поставят този тип силикон.

От Асоциацията настояват още да се забрани на неспециалисти по пластична хирургия да използват гръдни импланти за естетична хирургия.

В България такива случаи на неквалифицирани лекари има в цяла страна – от София, Пловдив, Варна и Бургас до градовете Пазарджик, Плевен и Габрово.

Специалистите препоръчват на жените да посетят поне двама лекари, преди да вземат решение за хирургическа намеса.

#силиконови импланти #импланти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »