Археолози откриха вратата на „Коваческото кале“

Археолози откриха  вратата на „Коваческото кале“
Ковачевското кале Снимка: zabelejitelnosti.info
A A+ A++ A

Археолози откриха липсващата падаща врата от Западната порта на „Коваческо кале“ до Попово, Велико Търново.

Късноримската крепост е изградена в началото на IV век върху по-ранно тракийско селище. Животът в нея кипи в продължение на 2 века, след което била разрушена от авари и славяни.

При прокопаване на трасето за поставяне на кабели за осветление и видеонаблюдение на обекта, в близост до кула 11 от Западната порта работници попадат на зид, широк близо 1.50 м и дълъг около 3.30 м, съобщиха от общината.

Зидът, състоящ се от три добре обработени каменни блокове, е конструктивно свързан с кулата и с дълбоки основи в земята. Спешното му проучване показа, че това са фундаментите, запазени дълбоко под античния терен на първата врата, охраняваща Западната порта на крепостта – катаракта. Вратата, която се е вдигала и спускала отвесно и е служела за първо препятствие пред нежеланите „гости“, се е намирала на около 8 м пред изцяло проучената двукрила порта.

Новото археологическо откритие ще промени в бъдеще и цялостната концепция в експонирането на техническото съоръжение, наречено „Западна порта“, състоящо се от две кули, една двукрила и една падаща врата. Теренът, в който е открит зидът, се е смятал за проучен още през периода 1990 - 2002 г. Електрически стълб, поставен в миналото на това място, е попречил на археолозите да извършат тогава цялостно и дълбочинно проучване и да открият липсващото съоръжение. Поради тази причина досега се считаше, че Западната порта е завършвала с надвратна кула, каквато обаче не бе установена през този археологически сезон.

Освен това откритие преди няколко седмици отново в района на Западната порта на укрепения град археолозите разкриха руините на монументална колонада от ІV век, състояла се някога от 4 колони, стъпили върху отлично запазен и до наши дни каменен фундамент.

#Попово #Велико Търново #археолози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »