НОИ представи два модела за увеличаване на пенсионната възраст

НОИ представи два модела за увеличаване на пенсионната възраст
Националният осигурителен институт (НОИ) представи два модела за увеличение на пенсионната възраст. Снимка: semanibg.com
A A+ A++ A

Националният осигурителен институт (НОИ) представи два модела за увеличение на пенсионната възраст в новия анализ на пенсионната реформа, съобщи standartnews.com.

Възрастта ще започне да се мени според средната продължителност на живота в страната през 2016 г., сочи единият модел, а в другия става въпрос за промяна, след като бъде изравнена възрастта за пенсиониране на мъжете и на жените - не по-рано от 2027 г.

Предложенията се отнасят само за хората, които работят в трета категория труд, обясниха от НОИ. Според експертите връзката между продължителността на живота и пенсионната възраст е задължителна.

По този начин изравняването на пенсионната възраст между двата пола ще се забави повече от предвиденото и ще продължи до 2059 г., когато ще достигне 67 години. Според втория вариант възрастта за пенсиониране ще се вдига с по 4 месеца и за мъжете, и за жените, докато мъжете не достигнат 65 г.

Ако започне през 2015 г., това ще бъде факт през 2018 г. и тогава възрастта ще спре да се вдига за мъжете, но ще продължи при жените, за да се навакса разликата.

#анализ #мъже #жени #категория #възраст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"