Днес е Архангелова задушница

Днес е Архангелова задушница
На Архангелова задушница се почита паметта на падналите в редовете на Българската армия. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Днес православните християни празнуват църковния празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден (8 ноември).

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите.

Оттам идва и почитта към починалите, която ние, християните, отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината, отбелязва БТА.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино.

Значението на Задушница е поменът, който се прави като възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Панихида по повод на Архангелова (мъжка) задушница ще се състои във Военния мавзолей костница на Софийските централни гробища. Панихидата ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум.

На този ден се отдава признателност и се почита паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

На Архангелова задушница ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини в София и в гарнизоните Варна, Пловдив, Плевен, Шумен, Асеновград, в Добрич, както и в селата Росеново, Смолница и Ловчанци. В ритуалите почит ще отдадат военнослужещи от Българската армия.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. През 1992 г. Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите възстановяват ритуала.

#Архангелова задушница #Българска православна църква #християнство #църковен празник #помен #Архангел Михаил #панихида

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници