Според НСИ основните храни са поевтинели с 2,3 %

Според НСИ основните храни са поевтинели с 2,3 %
Въпреки субективното усещане за повече пари, които оставяме в магазините, данни на НСИ показват, че основните храни в потребителската кошница са с 2,3 на сто по-евтини. Снимка: m.econ.bg
A A+ A++ A

Въпреки субективното усещане за повече пари, които оставяме в магазините, данни на НСИ показват, че основните храни в потребителската кошница са с 2,3 на сто по-евтини, отколкото през декември 2012 г., предаде 24chasa.bg. Оказва се обаче, че стоките са поскъпнали с 51,8% от 2005 г. досега.

Ако се проследи развитието на кривата на тържищните цени, които следи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, се вижда, че тя винаги е нагоре, но не като права, а като синусоида. Това означава, че тенденцията винаги е била за поскъпване на храните.

Според експерти е логично със сигурност да очакваме поскъпване, но не е ясно на кои стоки и кога. При намаление на цените на някои храни ще има производители, които ще се пренасочат към други продукти, което ще доведе до намаление на количествата им и съответно следващо поскъпване.

#НСИ #цени #борси #храни #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"