Турция остави „Набуко“ на заден план

Турция остави „Набуко“ на заден план
Анкара дава предимство на собствения си проект – Трансанадолския газопровод, който е конкурентен на "Набуко". Снимка: europeanenergyreview.eu
A A+ A++ A

Турция вече не подкрепя изцяло проекта „Набуко“ за пренос на природен газ от Каспийско море към Европа.

Вместо това Анкара дава предимство на собствения си конкурентен проект – Трансанадолския газопровод, предаде БНР.

„Турция остава част от консорциума от шест държави, подкрепящи „Набуко“, но за страната приоритет е развитието на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който разработва съвместно с Азербайджан“, съобщиха близки до Консорциума източници. Турция смята ТАНАП за далеч по-евтин и лесен за реализация от „Набуко“.

Проекът „Набуко“, който включва изграждането на газопровод с дължина от около 4000 км, трябва да транспортира 31 милиарда куб.м газ годишно през Турция и Балканите до основния център за природен газ на Европа в Австрия, но ще бъде много скъп.

Ще бъде трудно и да се намерят достатъчно източници за захранването му, за да бъде търговски осъществим, изтъкват специалистите.

За Трансанадолския газопровод Турция ще използва съществуващите транзитни линии в страната.

Така ще се транспортират 16 милиарда куб.м газ от находището „Шах дениз“ до границата на Турция с Гърция и България. ТАНАП ще се захранва само от Азербайджан, за което Турция се договори с Баку.

#ТАНАП #„Набуко“ #България #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници