Иран готова да обсъди ограничаване на обогатяването на уран

Иран готова да обсъди ограничаване на обогатяването на уран
“Иран е готов да отстрани тревогите на международната общност относно ядрената си програма”, увери иранският зам.-министър на външните работи. Снимка: iran-un.org
A A+ A++ A

Иран е готов да обсъжда ограничаване на нивото на обогатяване на уран, но няма напълно да прекрати тази дейност, заяви иранският заместник-министър на външните работи, Абас Арагчи, цитиран от агенция Исна.

“От десет години говорим, че не става дума да се съгласим на пълно спиране на обогатяването на уран”, каза Арагчи и добави, че точно обогатяването на уран предизвиква най-големи опасения в САЩ, Израел и западните страни.

Арагчи отбеляза, че “рамката, равнището, формата и мястото” на обогатяването на уран може да бъдат обсъдени на предстоящите преговори при условие, че това няма да постави под въпрос правото на Иран да развива тази дейност.

Разговорите най-вероятно ще се проведат на срещата с групата 5+1 (САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция и Германия) с Иран, насрочени за 15 октомври в Женева след шестмесечно прекъсване.

Външните министри на страните от групата и Арагчи се срещнаха преди дни в Ню Йорк, за да определят рамките на тези преговори.

Преговорите трябва да доведат до вдигане на санкциите срещу Иран, признаване на правото му да обогатява уран и до изтеглянето на ядреното досие от Съвета за сигурност на ООН, заяви Арагчи.

“Иран е готов да отстрани тревогите на международната общност относно ядрената си програма”, увери иранският зам.-министър на външните работи.

#Иран #обогатяване #уран #САЩ #Израел #ООН #ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници