Масов гроб откриха в Испания

Масов гроб откриха в Испания
Археолози провеждали разкопки на мястото, където по предположение на наследничка на една от жертвите, би трябвало да бъде погребана нейна роднина. Снимка: bbc.co.uk
A A+ A++ A

Останки на 17 жени бяха открити в масов гроб край югозападния испански град Герена.

От началото на разкопките миналата седмица досега са открити останките на 14 от „17-те рози“, съобщи АФП, цитирана от КРОСС.

Археолози провеждали разкопки на мястото, където по предположение на наследничка на една от жертвите, би трябвало да бъде погребана нейна роднина.

Силите на генерал Франсиско Франко убили 17-те жени по време на Гражданската война в Испания (1936–1939 г.), защото били роднини на привърженици на левицата.

Откритието съвпада с началото на процеса срещу съдия Балтасар Гарсон. Той е обвинен в нарушение на Закона за амнистията, защото наредил разследване на съдбата на 114 000 души, изчезнали през войната и режима на диктатора (1939–1975 г.).

Магистратът смята, че това са престъпления срещу човечеството, за които не важи срокът на давност.

В неделя хиляди хора излязоха на демонстрация в подкрепа на Гарсон в Мадрид. 56-годишният съдия си спечели световна слава с опита си да екстрадира чилийския диктатор Аугусто Пиночет от Лондон.

#Испания #масов гроб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници