Лидерите на ЕС ще спасяват Гърция от фалит

Лидерите на ЕС ще спасяват Гърция от фалит
Премиерът на Италия Марио Монти (вляво), френският президент Никола Саркози (в средата) и германският канцлер Ангела Меркел (вдясно) по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел. Снимка: euronews.net
A A+ A++ A

Лидерите на ЕС призоваха през следващите дни да се финализира дългоочакваното общо споразумение за спасяване на Гърция от фалит.

Европейските ръководители, които одобриха споразумението за Европейския фискален пакт на заседанието на Европейския съвет късно вечерта в понеделник, поискаха до седмица да бъде постигнато общо споразумение за спасяването на Гърция, което включва намаляване на задълженията към кредиторите и нова програма за заеми.

„Ние призоваваме министрите на финансите (на страните от еврозоната) да предприемат всички необходими действия за постигането на споразумение с банките и за приемането на нова програма за отпускане на заеми в размер на 130 млрд. евро до края на седмицата“, заяви президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от АФП и БГНЕС.

На срещата на върха се разгледа и германското предложение за поставяне на Гърция под стриктно финансово попечителство. То бе отхвърлено от ръководителите на няколко европейски страни, включително и от Саркози. Френският президент Никола Саркози заяви, че категорично е против да се поставя Гърция под бюджетно попечителство от ЕС, както бе предложено от германското правителство.

„Не може да става и дума да се постави която и да е било страна под попечителство“, каза той пред журналисти след края на срещата на върха в Брюксел. Това не би било разумно, демократично, нито ефикасно, добави той. Саркози увери, че германският канцлер Ангела Меркел също мисли така. „Поставянето под попечителство на Гърция не е позиция, която канцлерът защитава“, заяви той.

Предложението бе дадено през уикенда и идва от германското министерство на финансите. Заради липсата на видими резултати в прилагането на реформите в Гърция Берлин предложи страната да бъде поставена под европейска опека с право на вето върху бюджетните решения на правителството.

Ангела Меркел се опита да успокои всички по този въпрос, но не отрече предложението. Въпросът за засилен надзор на решенията на гръцкото правителство се поставя, тъй като не всички от обещаните реформи се прилагат, каза тя. Дебатът трябва да се води за това „как Европа може да помогне за това задълженията, които са поставени на Гърция, да бъдат спазени“, обясни Меркел.

Залогът съвсем не е малък. Става въпрос за втори план за помощ на Гърция на стойност 130 млрд. евро, обещани от европейците през октомври. Тази помощ е жизненоважна за Гърция, която трябва да върне до 20 март 14.5 млрд. евро кредити, в противен случай ще изпадне в неплатежоспособност. Страната обаче трябва успоредно с това да приключи преговорите със своите кредитори за намаляване на задълженията й със 100 млн. евро, което е задължителното условие за отпускане на европейската помощ.

Френският президент Никола Саркози заяви в Брюксел, че преговорите с частните кредитори за намаляване на дълга на Гърция напредват в правилната посока и се очаква да бъде постигнато окончателно споразумение до няколко дни. В крайна сметка двайсет и пет от двайсет и седемте държави – членки на ЕС, приеха новия договор за финансова стабилност.

#Никола Саркози #Ангела Меркел #Херман Ван Ромпой #Гърция #държавен дълг #Бюджетен дефицит #Франция #Германия #Чехия #Великобритания #Европейски съюз #ЕС #европейски фискален пакт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"