25 страни от ЕС се споразумяха за Европейски фискален пакт

25 страни от ЕС се споразумяха за Европейски фискален пакт
Британският премиер Дейвид Камърън потвърди в Брюксел, че Обединеното кралство остава извън новия фискален пакт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

25 от 27-те страни - членки на ЕС, включително България, се споразумяха късно вечерта в понеделник да подпишат нов пакт за засилване на финансовата дисциплина.

Великобритания остава извън Европейския фискален пакт, потвърди премиерът й Дейвид Камърън в Брюксел, предадоха световните агенции.

Същото важи поне засега и за Чехия по конституционни причини, обяви френският президент Никола Саркози, цитирайки чешкия премиер Петър Нечас.

Европейският фискален пакт, иницииран от Германия, би трябвало да хармонизира бюджетните политики на страните от еврозоната плюс тези, които не членуват в нея, но желаят да се присъединят, както и да въведе полуавтоматични наказателни мерки срещу страни членки, превишаващи заложените изисквания за бюджетен дефицит и държавен дълг. Планира се новият документ да бъде подписан през март 2012 г.

Чехия в последния момент се присъедини към Великобритания и отказа да се присъедини към пакта, мотивирайки се с „конституционни“ трудности за ратифициране на текста, за което трябва да се свика референдум.

Останалите страни приеха да впишат в своите законодателства „Златното бюджетно правило“. С него държавите поемат ангажимент да постигнат „уравновесени бюджети“ или структурен дефицит от максимум 0,5% от БВП.

Страните, които имат умерен глобален дълг, т.е. „чувствително под 60% от БВП“, ще имат право на толериран структурен дефицит от 1%. Те приемат и да им бъдат наложени почти автоматично санкции, в случай че не спазват приетите условия, за което настояваше на всяка цена Германия в замяна на финансовата й солидарност.

Този пакт трябва да бъде подписан на следващата среща на върха през март преди дългата фаза на неговото ратифициране от всички приели го.

Все още има нерешени проблеми за формата на срещите на върха на еврозоната. Предвидено е провеждането на най-малко две срещи на върха на еврозоната на година, на които обаче „поне“ веднъж годишно трябва да бъдат поканени всички държави, подписали договора, включително и тези, които все още не използват еврото. Полша, която не е част от Валутния съюз, смята това за недостатъчно.

Франция отказва да отвори всички срещи на върха на еврозоната за останалите държави членки. Постигнато бе споразумение по този въпрос. В крайна сметка срещите на върха на еврозоната са ограничени за страните от европейския валутен съюз, освен по някои въпроси, в които ще участват и други държави от ЕС, които не са приели общата европейска валута.

Много европейски страни се надяват, че този договор ще поощри Европейската централна банка да направи повече в бъдеще, за да помогне на еврозоната да се справи с дълговата криза.

#европейски фискален пакт #ЕС #Европейски съюз #Великобритания #Чехия #Германия #Франция #Бюджетен дефицит #държавен дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"