Оздравителната програма за БДЖ готова, съобщи Папазов

Оздравителната програма за БДЖ готова, съобщи Папазов
„За последните дни на август за първи път „Товарни превози“ превозват по 30 000 тона на денонощие, което не се е случвало отдавна“, посочи министър Папазов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Оздравителната програмата за БДЖ е готова“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, предава „Фокус“.

Папазов откри конференцията „Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014 - 2020 г.“.

Министърът посочи, че са подготвени три варианта на оздравителната програма, представени на Министерството на финансите и на правителството.

„В понеделник предстои поредната среща при премиера, на която ще бъде обсъждано бъдещето на БДЖ и как то да бъде финансирано през следващите няколко години с цел обновление на пътния състав. Ще търсим и финансиране по европейските програми за закупуване на нов подвижен състав, особено за пътническите превози, но условията са няколко и са много тежки“, обясни Папазов.

„Най-важното условие е дружеството да бъде минимум на нула или на печалба, за да кандидатства като бенефициент за такава инвестиция“, посочи той.

Папазов добави, че в дружеството в момента вървят много промени.

„Очаква се до Нова година за влаковете по направленията София – Варна и София – Бургас да може да се закупуват билети по новата система за билетопродаване. Интензивно се работи в тази посока заедно със специалисти от „Информационно обслужване“, заяви транспортният министър.

Той подчерта, че системата, която е закупувана до момента, има несъвместимост между отделните елементи, което създава пречки при реализацията.

Папазов сподели, че се работи и по ремонта на вагоните.

„За последните дни на август за първи път „Товарни превози“ превозват по 30 000 тона на денонощие, което не се е случвало отдавна“, посочи министърът.

Според него всичко ще стане ясно до дни, когато се изясни вариантът, по който ще се работи за оздравяване на дружеството, ще се търси и одобрението на кредиторите.

„Трябва да е ясно, че нищо в БДЖ в момента не може да бъде направено без диалог с кредиторите главно по двата заема. По-малките заеми са уредени и разсрочени“, поясни Данаил Папазов.

Той добави, че до май БДЖ е било на загуба с близо 25 млн. лева, а в момента загубите са под 17 млн. лева.

#БДЖ #Данаил Папазов #"Товарни превози"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »