Глобиха „Кауфланд“ за яйца с червена точка

Глобиха „Кауфланд“ за яйца с червена точка
„Проверка в „Кауфланд“ е установила, че се предлагат миксирани опаковки с яйца – такива, които отговарят на изискванията, и неотговарящи, внос от Полша“, обясни Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Веригата „Кауфланд“ отнесе най-високата глоба – 10 000 лв., заради маркировка на яйца.

„Проверка в „Кауфланд“ е установила, че се предлагат миксирани опаковки с яйца - такива, които отговарят на изискванията, и неотговарящи, внос от Полша“, обясни пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Агенцията по безопасност на храните започна миналата седмица акция по издирване на яйца с червена точка в търговската мрежа.

Така се бележат яйцата от кокошки, гледани нехуманно в тесни клетки, което е в нарушение на европейските закони.

Сигналът е подаден от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители.

Продажбата на яйца с червена точка е абсолютно забранена, припомни Найденов. В кутия от 10 яйца половината са с маркировка, а другата половина - без всякаква маркировка.

„Производителят в полската ферма следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и с такива, които не отговарят. И вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар. Яйцата са безопасни, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция, защото те са с около 2 евроцента по-евтини, а по този начин убиват нашата индустрия“, коментира земеделският министър.

В случай че от „Кауфланд“ не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по-тежки мерки като ограничаване на предлагането на подобни продукти във веригата, каза Найденов.

Той обяви, че утре ще се подготви писмо до 14-те страни – членки на ЕС, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, да имат допълнително сертификат, че предлаганите яйца са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията.

#Асоциацията на земеделските производители #Агенцията по безопасност на храните #министър на земеделието и храните #Найденов #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"