Хиляди протестират в Гърция срещу строгите икономии и съкращенията

Хиляди протестират в  Гърция срещу строгите икономии и съкращенията
Участниците в демонстрацията носели плакати с надписи „Да изгоним тройката (кредитори) и неонацистите (крайнодясната партия „Хриси Авги“) от страната“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Централните булеварди на Атина и Солун в Гърция бяха залети във вторник от хиляди демонстранти, протестиращи срещу мерките за строги икономии и съкращенията на държавни служители в страната, предава БГНЕС.

Участниците в демонстрацията носели плакати с надписи „Да изгоним тройката (кредитори) и неонацистите (крайнодясната партия „Хриси Авги“) от страната“.

Шествието започнало в две колони от централния атински площад „Клафтмонас“ до парламента и министерството на административната реформа и електронното правителство, което се занимава с прехвърлянето на държавните служители в т.нар. работнически резерв.

Създадената от властите „схема за мобилност на персонала“ предоставя възможност да бъдат заобиколени законите на страната, които не позволяват директно да се уволняват държавни служители.

Председателят на професионалното обединение на държавните служители Одисеас Дривалас заяви, че синдикатите се „стараят да спасят всичко, което все още е възможно, борбата ще бъде продължена“.

Заместник-председателят на обединението Григорис Каломирис съобщи за предстоящо разширяване на мащабите на протеста.

Привърженици на Гръцката компартия проведоха отделен митинг пред сградата на парламента.

Учители и други държавни служители са се включили в шествие до сградата на министерството за Македония и Тракия в Солун.

Във вторник сутринта ученици, родителски съвети и учители са окупирали символично за няколко часа главната историческа забележителност на града - Бялата кула.

Те закачили на паметника огромен транспарант с лозунги против фашизма и призиви към солунчани да дойдат на митинга срещу уволненията и другите мерки за строги икономии, осъществявани от правителството на Андонис Самарас.

Протестите се състояха в рамките на 48-часовата обща стачка, обявена от синдиката на държавните служители ADEDY и подкрепена от синдиката на заетите в частния сектор GSEE.

Успоредно с тях стачкуват и представители на местните власти, пенсионните фондове, данъчните инспекции и преподавателите в университетите.

Гръцкото правителство пое ангажимент пред „тройката“ международни кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, да освободи 25 хил. държавни служители до края на годината, които в течение на осем месеца ще получават по-ниски заплати, преди да бъдат преместени на други длъжности или уволнени.

Предвижда се около 4000 от тях в крайна сметка да бъдат съкратени.

#Гърция #Солун #Атина #протести #шествия #съкращения #икономии #Тройката #Европейска централна банка #Европейска комисия #Международен валутен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"