Никола Саркози остава следствен по делото „Бетанкур“

Никола Саркози остава следствен по делото „Бетанкур“
Следствието подозира, че Саркози се е възползвал от лошото здравословно състояние на собственичката на „Л`Ореал“, която страда от Алцхаймер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френските правосъдни власти отхвърлиха искането на защитата на бившия френски президент Никола Саркози и потвърдиха неговия статут на следствен по едно от най-гръмките дела за мошеничество от времето на предизборната му кампания през 2007 г.

Решението бе огласено от Апелативния съд в град Бордо, предава БГНЕС.

„Апелативната палата взе решение и утвърди цялата процедура“, заяви Никола Ют-Морел, адвокат на дъщерята на собственичката на парфюмерийния гигант „Л`Ореал“ Лилиан Бетанкур, която е един от ищците.

Съдиите са потвърдили и резултатите от медицинската експертиза на Бетанкур, която бе поставена под съмнение от адвокатите на Саркози.

Така всичките 12 души в шумния процес, включително бившият френски президент, остават следствени.

„Делото Бетанкур“ е свързано с една от най-богатите жени в света - собственичката на парфюмерийната компания „Л`Ореал“ - Лилиан Бетанкур.

Правоохранителните органи подозират, че през 2007 г. нейни средства вероятно са били използвани нелегално за финансирането на кампанията на Саркози.

Счетоводителката на Бетанкур Клер Тибу заяви в свидетелски показания, че в началото на 2007 г, от нея е било поискано да отпусне 150 хил. евро на доверено лице на Саркози във връзка с президентската му кампания.

В края на март 2013 г., след очна ставка между Бетанкур и Саркози, последвана от неколкочасов разпит в съда на Бордо, бившият френски президент стана обвиняем.

Следствието подозира, че Саркози се е възползвал от лошото здравословно състояние на собственичката на „Л`Ореал“, която страда от Алцхаймер.

По този начин Саркози, чрез трети лица, е успял да получи от Бетанкур средства за финансирането на своя избирателен маратон.

Саркози многократно е заявявал публично, че е чист пред закона, а всичките сметки на неговия предизборен щаб са открити за всякакви проверки.

Едновременно с това той не отрича, че през 2007 г., между двата тура на президентските избори, е посетил имението на Бетанкур.

Саркози подчертава, че визитата не е имала отношение към изборите.

#Никола Саркози #Лилиан Бетанкур #дело #предизборна кампания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници