Дунав мост 2 с 27 млн. евро по-скъп

Дунав мост 2 с 27 млн. евро по-скъп
68% от Дунав мост 2 вече са завършени, съобщи испанската компания FCC. Снимка: FCC
A A+ A++ A

Строителството на втория мост над река Дунав между Видин и Калафат ще се оскъпи с 27 млн. евро в сравнение с първоначално договорената сума с изпълнителя на проекта.

Испанската компания изпълнител FCC искаше строежът да бъде оскъпен с 80 млн. евро, с оглед на това, че достъпът й до румънския бряг беше забавен.

По-късно тази сума беше сведена до 40 млн. евро, а след дълги и тежки преговори, с помощта на консултанти, FCC се съгласи на 27 млн. евро, съобщиха от Министерството на транспорта, цитирани от „Медиапул“.

Испанската компания спечели строителството на Дунав мост 2 с цена от 99.5 млн. евро.

През октомври миналата година правителството даде допълнително още 5.5 млн. евро на „Инжероп – Хай-Пойнт-Рендел – Салфо“, който надзирава строителството на моста. Първоначалната цена за тази услуга на френско-английския консорциум беше 6.344 млн. евро.

Така общата сума за строителството на втория мост над река Дунав набъбва до 138.4 млн. евро.

Сумата е значително по-ниска от средствата, които са осигурени за обекта, дори и с поскъпването.

За осъществяване на строежа са набрани средства на стойност 226 млн. евро. От тях 70 млн. евро са безвъзмездна помощ по предприсъединителната програма ИСПА, 70 млн. евро са заем от ЕИБ, 5 млн. евро е безвъзмездната помощ от френската агенция за развитие – AFD, 2.045 млн. евро е безвъзмездна помощ от германската кредитна институция KfW, която отпусна и 18 млн. евро заем. Държавният бюджет пък осигури 60.76 млн. евро.

В петък от FCC съобщиха, че 68% от строителните работи, предвидени по договора, вече са изпълнени. От компанията уточниха, че по завършване на строежа се работи 24 часа в денонощието, а производствената база за нуждите на изграждането на моста функционира с пълен капацитет.

„Изпълнени са и 72% от работите по договора за прилежащата инфраструктура към моста. Завършено е в основни линии строителството на всички пътни и жп надлези „Кошава“, „Ново село“, „Кула“, Брегово“ и при влизането във Видин по път Е79. Изградени са новите сгради на товарна и пътническа гара Видин и се изпълняват довършителни работи. Извършена е рехабилитация на 7,5 км жп линия и завършва изграждането на железопътната линия към моста и съответните работи по контактната мрежа за електрификация“, обясниха още от испанската компания.

#Министерство на транспорта #FCC #Дунав #река Дунав #Калафат #Видин #Дунав мост 2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници