Над 2 милиарда евро за проекти на село

Над 2 милиарда евро за проекти на село
През следващия програмен период целта е селската програма да съдейства за повишаване на БВП в секторите, които обхваща. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над два милиарда евро финансиране за малки проекти предвижда Програмата за развитие на селските райони през следващия програмен период, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев по време на дискусията „Седемте европътя пред България до 2020 –  ­ предизвикателствата пред бизнеса“ в понеделник, цитиран от в. „Монитор“.

„Програмата обаче е изключително сложна, защото в нея има различни видове мерки – общински, за преработка, за добавена стойност и други. През следващия програмен период целта е селската програма да съдейства за повишаване на БВП в секторите, които обхваща. Досега са вложени страшно много средства, а БВП от земеделие не е пораснал“, коментира Гечев.

Той обясни, че една от целите е поне малко изравняване на стандарта на живот на селските с градските региони.

Основната концепция на програмата и за периода 2014 – 2020 е тя да бъде ориентирана към запазване на зърнопроизводството, но успоредно с това да се развиват зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството, така че производителите да стават по-пазарно ориентирани.

„Предизвикателството е изключително голямо, защото времето до началото на следващия период е изключително малко. Още две години отсрочка за преструктуриране на малките млечни ферми получи страната ни“, съобщи Гечев.

Това се отнася за 33 000 малки млечни ферми.

Малките обекти дават 30 на сто от млякото у нас, но създават работа на стотици българи. Останалите 3000 ферми, които вече са на европейско ниво, осигуряват 70 на сто от суровината.

#Програмата за развитие на селските райони #Явор Гечев #Гечев #земеделие #ферми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"