Работим за ток, парно и вода три месеца

Работим за ток, парно и вода три месеца
Според статистиката около 20% от доходите на българите отиват за покриване на сметките за ток, вода и парно. Снимка: manager.bg
A A+ A++ A

До 3 април трябва да работи едно българско семейство с минимален доход, за да може да плати сметките за вода, ток и парно през отоплителния сезон, показва изчисление на „Труд“, при което двамата родители са на минимална работна заплата и получават енергийни помощи.

Ако домакинството е с по-прилични доходи и съпругът и съпругата вземат средните работни заплати от по 778 лева (по данни на НСИ), то те могат да изплатят борчовете си към монополите дори за месец и седем дни.

При минимална заплата - 310 лв., за да покрият разходите си за ток, парно и вода, това би им отнело около половин година.

Държавата подпомага такива семейства и те получават т.нар. енергийни помощи, които покриват половината от нормалната консумация на енергия.

Според статистиката около 20% от доходите на българите отиват за покриване на сметките за ток, вода и парно. Данните се разминават с тези на Националния статистически институт (НСИ), според които за второто тримесечие на годината са отивали около 13% от доходите на хората.

#НСИ #доход #заплата #ток #вода #парно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници