С над 20% са се увеличили продажбите на недвижимости

С над 20% са се увеличили продажбите на недвижимости
С над 20% са се увеличили продажбите на недвижими имоти у нас само за последните шест месеца. Снимка: blog.prodavalnik.com
A A+ A++ A

С над 20% са се увеличили продажбите на недвижими имоти у нас само за последните шест месеца, сочат данни на ERA България, съобщи profit.bg. Интересът към недвижимите имоти у нас идва от търсенето от нови купувачи, които искат да закупят първо жилище, както и от такива, които искат да сменят жилището си.

Заради намаляването на цените през последните години много клиенти отлагаха продажбата. Тези, които имаха спестявания, се надяваха този спад да продължи. Сега обаче се забелязва сериозно забавяне в спада на цените на недвижимостите, като той е от порядъка на 1-3%, отчитат от ERA. Повечето купувачи използват основно собствен ресурс да финансират сделките и по-малко ползват кредитиране.

Преди няколко години около 60% от купувачите ползвах финансиране от банките, докато днес този процент е под 50%. Средните продажни цени, на които се сключват сделки в София, са между 50 и 60 хил. евро. В големите градове като Варна и Бургас цените са между 35 и 45 хил. евро. Около 70% от сделките са за двустайни или тристайни жилища, което показва, че се купуват имоти, в които да се живее, не за инвестиция.

#имот #жилище #цени #банки #Варна #Бургас #София #купувачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"