Преки инвестиции, но не на всяка цена, смята Гечев

Преки инвестиции, но не на всяка цена, смята Гечев
Границата между чуждестранните инвестиции, които се опитваме да привлечем, и прякото купуване на земеделска земя от физически лица е тънка, посочи Явор Гечев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Аз съм на принципа, че нещо, което дава добавена стойност в България, дава преки инвестиции тук, е хубаво да се развива, но не на всяка цена, а на базата на интересите на държавата“, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев относно падането на забраната за купуване на българска земя от чужденци от 2014 г., предава БГНЕС.

Гечев направи коментара след дискусия в седалището на ЕК в София относно проблемите по две от новите ОП за програмния период 2014-2020 г.

Лично се въздържам от коментари по отношение на падане на забраната за купуване на българска земя от чужденци, защото е тънка границата между чуждестранните инвестиции, които се опитваме да привлечем, и прякото купуване на земеделска земя от физически лица“, каза още той.

„Вредно е говоренето по темата на парче, но е добре всички институции, които отговарят за това, да се съберем на една маса и да имаме общо становище“, смята земеделският зам.-министър.

„Поземлената реформа у нас още не е приключила и едно от нещата, които разработваме като политики, е да отпушим земята като собственост, да влиза в поземлени отношения, да произвежда блага“, подчерта Гечев.

„Някои държави правят скрито подпомагане на земеделските производители чрез качеството на плодовете, на зеленчуците и земеделските продукти, с агроекологичните плащания включително“, посочи той.

„Но ЕК казва няколко неща - маха подпомагането с европейски средства на тютюна, но оставя вратичка за подпомагане, като всеки може да бъде подпомогнат така, както до момента. Просто тези, които са произвеждали качествена продукция, са облагодетелствани, продължават да ползват държавни средства“, уточни Явор Гечев.

Той отбеляза, че българската схема е на базата на референтен списък от 2009 г. за тютюнопроизводителите, а не за производство на тютюна.

„Това не е много справедливо, но директното подпомагане е просто забранено от ЕК“, припомни Гечев.

#инвестиции #забрана #България #ЕС #Явор Гечев #тютюнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"