БДЖ на стачка заради съкращенията

БДЖ на стачка заради съкращенията
Част от железничарите ще се съгласят доброволно да напуснат БДЖ с оглед на това, че ще им бъдат изплатени по 6 брутни заплати, смята Петър Бунев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-вероятно ще се стигне до стачка в БДЖ, след като от дружеството заявиха, че ще бъдат съкратени 2000 души, заяви председателят на Съюза на българските железничари Петър Бунев.

В събота и неделя ще бъдат проведени разговори с хората от системата и в понеделник синдикатите ще излязат с официална позиция по повод готвените съкращения, уточни Бунев пред Money.bg.

Синдикатите не са били информирани предварително за готвените съкращения, а са разбрали едва днес, коментира той.

„Съкратените няма да бъдат 2000, а повече от 3000. Освен обявените днес 2000, след спирането на влаковете ще има още съкратени“, прогнозира Бунев.

Той очаква част от железничарите да се съгласят доброволно да напуснат БДЖ с оглед на това, че ще им бъдат изплатени по 6 брутни заплати. Бунев обаче коментира, че това ще бъде под формата на натиск.

„Ще им кажат, че ако не напуснат доброволно, след 45 дни ще ги съкратят“, заяви той.

По-рано в петък председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров обяви, че съкращенията ще започнат веднага и че се надява „всичко да е приключило“ до началото на следващата година.

Синдикатите преговарят за изготвянето на колективен трудов договор и за спиране на предвидените масови съкращения от началото на октомври. Те заплашваха със стачни действия, ако преструктурирането на железниците не се осъществи по начина, по който е договорено с тях още преди месеци.

Въпреки тези заплахи обаче ръководството на дружеството реши да освободи от длъжност 2000 служители до края на годината.

#БДЖ #Петър Бунев #Български държавни железници #Владимир Владимиров #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »