Германия готова да спре парите за Гърция

Германия готова да спре парите за Гърция
Шойбле е един от малкото политици в Германия и Европа, които до този момент не са се изказвали негативно по адрес на гърците. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Ако Гърция не започне да изпълнява реформите, които е обещала, Германия ще спре финансовата помощ за страната.

„Ако Гърция не започне да прилага препоръчаните реформи, няма смисъл да й отпускаме повече финансова помощ, защото тя ще остане безрезултатна“, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за немското издание на „Уолстрийт Джърнъл“, предаде БНР.

„Европейците са готови да подкрепят Гърция, но мерките за намаляване на дълговете в страната трябва да приложи сама. В това никой не може да я замести“, посочва министърът.

Шойбле е един от малкото политици в Германия и Европа, които до този момент не са се изказвали негативно по адрес на гърците, така че забележките му в интервюто звучат с двойна сила.

„Проблемите в Гърция не могат да се решат без сериозни усилия от страна на Атина. Гърците вероятно имат нужда от повече подкрепа от страна на партньорите си в ЕС“, посочва дипломатично министърът.

Миналата седмица Германия излезе с предложение за Гърция да бъде назначен извънреден комисар, който да следи спазването на изискванията за финансова дисциплина. Идеята бе отхвърлена от кабинета в Атина.

В интервюто Шойбле призовава също да не се оказва повече натиск върху публичните донори на Гърция, тъй като средствата от тях идват от джоба на данъкоплатците в еврозоната.

„Не бива да забравяме, че европейците вече дадоха милиарди за спасението на Гърция, така че тежестта върху тях не може да се увеличава до безкрай“, предупреждава още Шойбле.

#финансов министър #Волфганг Шойбле #Шойбле #Германия #Гърция #финансова помощ #реформи #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници