Под площад "Св. Неделя" в София се крие двореца на император Константин

Под площад "Св. Неделя" в София се крие двореца на император Константин
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Под столичния площад "Света Неделя" най-вероятно лежат три големи обществени сгради, от които някога се е управлявала антична Сердика.

Учените не са категорични каква точно е била функцията на тези сгради. Това ще бъде установено едва когато археолозите започнат да проучват терена. Столичната община вече работи върху проект за нова визия на площада, който включва и археологически разкопки, съобщава "24 часа".

Общината възнамерява да реализира проекта през следващия програмен период 2014 - 2020 г. със средства по оперативна програма "Региони в растеж". "

Според една от хипотезите тези сгради вероятно са били резиденциите на градските управители на Сердика, която от средата на III век е обявена за главен град на провинция Вътрешна Дакия. Възможно е една от тях да е била резиденцията на император Константин Велики, която е ползвал, докато е бил в града.

"Друго предположение е, че там е преториумът - седалището на военния управител (стратег) на града", разказва зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов.

Твърде вероятно е и някои от руините на римските сгради да се окажат монетарницата на Сердика. Такова откритие би било важно за науката не заради монетите, които вероятно ще се открият наоколо, а заради инструментите, използвани за сеченето им. Оказва се, че те са изключително рядка и ценна находка. Обикновено около тези сгради - резиденциите и преториума, се оформял и форумът.

Смята се, че сегашното площадно пространство повтаря очертанията на древния форум. Според хипотезите той бил оформен от колонада със статуи. Всъщност точно върху останките на една от древните римски сгради днес е кацнала църквата "Света Неделя". Доказателството за това може да се види с просто око, но едва ли хората, които ежедневно минават през площада, знаят защо храмът се издига над него. Хълмчето, върху което е изграден, всъщност е естествено и под него се крият културните пластове на историята ни.

Там са и руините на една от трите римски сгради. Тя вероятно няма да може да бъде обстойно проучена, тъй като няма как да се копае под църквата. Но все пак ще се изяснят с по-голяма точност функциите и големината.

По предварителни данни разкопките и проучването на пространството под пл. "Света Неделя" ще отнемат две години. В тях ще се включат експерти от екипа на Музея за история на София и екипът, който ръководи проучванията на ларгото.

#Св. Неделя #София #Сердика #Тодор Чобанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"