Новата флотилия за Газа взета на абордаж

Новата флотилия за Газа взета на абордаж
Двата кораба, пътуващи от Турция за Газа, бяха взети на абордаж, но по време на акцията нямаше ранени. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Израелският военноморски флот спря двата пропалестински кораба, които се опитаха да нарушат израелската блокада на Ивицата Газа, съобщи израелската армия в комюнике.

При абордажа няма пострадали, предаде източник на израелските сили за сигурност, цитиран от АФП.

„Преди малко командоси от израелския флот взеха на абордаж корабите, плаващи за Ивицата Газа, опитвайки се да пробият блокадата на морските сили за сигурност, установена в съответствие с международното право“, обявиха от израелската армия.

„Операцията протече както беше планирано и командосите от военноморския флот взеха всички необходими предпазни мерки, за да гарантират сигурността на активистите на борда на корабите, както и своята собствена сигурност“, се казва още в комюникето.

Ирландският кораб Saoirse и канадският Tahrir потеглиха от турското пристанище Фатих в сряда и навлязоха в международни води в четвъртък. На борда си превозваха 27 активисти и журналисти от Ирландия, САЩ, Канада, Мароко и други държави.

По-голямата част от товара на корабите се състои от медицински консумативи на стойност 30 000 долара и тяхната крайна цел беше поставената под ембарго Газа.

В петък през деня израелските военни се опитаха неколкократно да се свържат с капитаните на двата кораба, но така и не получиха отговор. Затова главнокомандващият на Армията за отбрана на Израел издаде заповед да се прихванат корабите.

Плавателните съдове ще бъдат отклонени към израелското пристанище Ашдод, южно от Тел Авив, според установената процедура с предишните международни флотилии, плаващи към Газа.

След това пропалестинските активисти ще бъдат експулсирани от Израел към съответните им родни страни.

„Името „Вълни на свободата“ (има предвид организацията „Вълни на свободата за Газа“ – бел. ред.) означава, че ще продължим да идваме, вълна след вълна, по въздух, вода и земя, за да се противопоставяме на израелската незаконна политика спрямо Газа и цяла Палестина“, заяви в четвъртък Хувайда Араф от движение „Свободна Газа“.

„Нашето движение няма да спре или да бъде спряно, докато Палестина не бъде свободна“, категоричен беше той.

Израел упорито защитава правото си да поддържа блокада на Газа, за да попречи на контрабандата на оръжия към управляваната от ХАМАС територия.

През май 2010 г., след като друга флотилия беше спряна от израелския флот, загинаха 9 турски активисти. Това доведе до дипломатическа криза между Анкара и Йерусалим.

#кораби #флотилия #флот #движение Свободна Газа #Вълни на свободата #Палестина #Израел #Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници