„Южнячки“ фаворит на Наградите на актьорската гилдия

„Южнячки“ фаворит на Наградите на актьорската гилдия
Актьорският състав от „Южнячки“. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Филмът „Южнячки“, разказващ за расовите отношения в Америка, е големият победител на церемонията по раздаването на Наградите на актьорската гилдия.

Той спечели три отличия – за най-добра актриса, най-добра актриса в поддържаща роля и най-добър актьорски състав, съобщиха АФП и БГНЕС.

Филмът, разказващ историята на амбициозен журналист, който решава да напише книга за расизма през 60-те години на миналия век, победи черно-бялата лента „Артистът“, „Шаферки“, „Потомците“ и други филми, които се очакваше да спечелят най-престижните отличия.

Наградите на актьорската гилдия се смятат за ключова прелюдия преди церемонията по раздаването на „Оскарите“, кулминацията на сезона на наградите в Холивуд, която ще се проведе на 26 февруари.

„Искам да кажа, че филмът не е само за цветнокожите хора или за жените, той е за всички нас. Ние всички можем да вдъхновим промяна, всеки един от нас“, заяви Виола Дейвис, след като получи наградата за най-добра актриса за ролята й в „Южнячки“.

Октавия Спенсър получи наградата за най-добра актриса в поддържаща роля и заяви, че филмът е „светлина за жените, които нямаха глас в американската история“.

Тя победи родената в Аржентина френска актриса Беренис Бежо от немия филм „Артистът“. Двете ще се състезават в същата категория и на „Оскарите“.

Френският актьор Жан Дьожарден получи наградата за най-добра мъжка роля за участието си в „Артистът“, който кинокритиците смятат за фаворит за „Оскарите“ идния месец.

„Това е любовна история, обикновена история, но не е просто черно-бял и ням филм. Това е ново визуално и емоционално преживяване за публиката“, заяви френският актьор и благодари на колегите си.

Дьожарден се съревноваваше в категорията за най-добър актьор с някои от най-големите холивудски имена, сред които Джордж Клуни („Потомците“), Леонардо ди Каприо („Дж. Едгар“) и Брад Пит („Кешбол“).

Канадският актьор ветеран Кристофър Плъмър спечели наградата за най-добър актьор в поддържаща роля. 82-годишният Плъмър участва в „Новаците“, където играе мъж, който късно в живота си осъзнава, че е хомосексуален.

18-ата церемония по раздаването на Наградите на актьорската гилдия се състоя в Лос Анджелис и на нея присъстваха множество звезди, сред които Клуни, Дьожарден, Мерил Стрийп, Мишел Уилямс и Брад Пит, придружен от приятелката си Анджелина Джоли.

В телевизионната категория комедията „Модерно семейство“, спечели Наградата на актьорската гилдия за най-добър актьорски състав в комедия.

Колумбийската сексбомба София Вергара, която беше номинирана за ролята си на Глория в „Модерно семейство“, си тръгна с празни ръце, след като 90-годишната Бети Уайт отнесе статуетката за ролята си в комедията „Жега в Кливланд“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"