Франция повдигна въпроса за българското членство в Шенген заради ромите

Франция повдигна въпроса за българското  членство в Шенген заради ромите
Pixabay.com
A A+ A++ A

Председателят на френската националистическа партия „Национален фронт“ Марин льо Пен днес предупреди за възможните последствия от пълноправното членство на Румъния и България в ЕС, искайки от вътрешния министър Манюел Валс да покаже, че „Франция ще се противопостави“ на влизането на двете страни в Шенген, предаде радио „Юроп 1“.

„Манюел Валс демонстрира голямо недоволство от ромския проблем, но отказва да се изправи пред истинските проблеми“, заяви Льо Пен в свое комюнике, в което призовава за „разформиране на Шенгенското пространство“.

„От 1 януари 2014 година Румъния и България ще бъдат пълноправни членове на ЕС. Въпреки че все още няма да са в Шенген, движението в ЕС за румънците и българите, а следователно и за ромите, ще бъде още по-лесно отколкото е сега“, посочва Льо Пен.
Повечето от ромите нямат истинско желание да се интегрират в обществото. Това заяви кандидатът на управляващата партия за кмет на френския град Вильорбан Жан-Пол Бре пред изданието „Метронюз“.

„Повечето роми не искат да се интегрират. Не трябва да бъдем наивни. В Нант бе направено селце за ромите, но проектът не проработи. Със семействата, които искат да се трудят, трябва да действаме поотделно. Като все пак запазим човечността си, трябва да направим един извод: в краткосрочна перспектива не съществува възможност за интеграция“, заяви Бре, който вече има два кметски мандата.

Не минава и ден, в който въпросът за ромите да не е заглавна тема във френските вестници. Някои беснеят, други търсят решение, а политиците се опитват да намерят, доколкото могат, правилната позиция с оглед на общинските и европейските избори догодина, пише изданието „ЖОЛ прес“.

В тази връзка лидерът на френските националисти Марин льо Пен се зарече да поиска мораториум върху присъединяването на България и Румъния, откъдето са повечето роми във Франция, към Шенген.

„Ще поискам мораториум за Шенген и ще затворя границите“, заяви тя в интервю пред френски вестник през уикенда. „Ще искам също така от политиците, които са гласували за влизането на Румъния и България в ЕС, да спрат да ни баламосват. Защото от 2014 година тези две страни ще бъдат пълноправни членове, а ромите ще могат да се установят свободно където си поискат във Франция“, добави Льо Пен в своето интервю.

Ден по-късно, на 15 септември, тя отново говори по темата.

„Като ни лишава чрез Шенген от контрола на границите ни, ЕС ни лишава от способността да обезпечим своята сигурност. А от 1 януари 2014 нещата ще станат още по-зле. С пълното отваряне на границите за България и Румъния ромите всъщност ще си бъдат у дома дори във Франция. Няма да можем да ги репатрираме. Тогава изсмукването на социалната система ще върви с пълна пара и ще има невиждани последствия“, заяви тя.

По повод изказванията днес вътрешният министър на Франция заяви, че никакво решение за разширяването на Шенген не е взето досега, и подчерта, че Льо Пен не е компетентна да говори по тези въпроси.

Като вътрешен министър и член на Съвета на вътрешните министри от ЕС аз съм повече от резервиран по отношение на отварянето на границите, тъй като България и Румъния не са положили определени усилия. Това заяви френският министър на вътрешните работи Манюел Валс, цитиран от радио „Юроп 1“.

„Все още не е взето решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Съвсем открито ви казвам, че този въпрос не стои на дневен ред. Не и засега, не и на първи януари, не и докато не бъдат предприети мерки за гарантиране на сигурността на останалите страни и останалите граждани“, заяви Валс във връзка с проблемите, породени от наплива на роми от двете страни.

В отговор на изявление на лидера на френската националистическа партия Марин льо Пен, според която вече е взето решение за влизането на София и Букурещ в Шенген, министърът отсече: „Марин льо Пен е некомпетентна. А е европейски депутат...“

„Фокус“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »