Ситуацията с бежанците не е овладяна напълно

Ситуацията с бежанците не е овладяна напълно
Според Йовчев разширяване на местата за настаняване на бежанци ще се извършва единствено когато се изчерпват местата, които могат да бъдат разкрити. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към момента ситуацията с бежанците все още не е овладяна напълно, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след среща в МС с кметове на населени места, където има подходящи сгради за настаняване на бежанци, предава „Фокус“.

„Имаме и положителни варианти, имаме и по-крайни сценарии, които могат да се развият. Готвим се за най-тежките варианти. Мисля, че ще сме в състояние на този етап да управляваме рисковете както трябва“, каза Йовчев.

„Има варианти, които са по-оптимистични, и ще успеем да овладеем напълно ситуацията в сравнително нормален темп, ако не се увеличи съществено потокът от чужденци на наша територия“, добави вицепремиерът.

„Благодарен съм на кметовете за добрия диалог и направените предложения. Много от тях са разумни и ние ги приемаме, както и приемам това, което беше отправено като препоръка – за по-активен директен диалог с кметовете. Оттук нататък това ще бъде направено. Запознахме ги с рисковете, които произтичат от навлизането на големи групи хора от района на Близкия изток на наша територия, и с мерките, които сме възприели за неутрализиране и минимизиране на рисковете от тези заплахи“, коментира вътрешният министър.

Според него разширяване на местата за настаняване на бежанци ще се извършва единствено когато се изчерпват местата, които могат да бъдат разкрити.

„Ще приоритизираме местата в зависимост от изразените опасения, мнения и коментари на кметовете. Най-вече ще вземем предвид обективните обстоятелства, които могат да повлияят на аспектите на сигурността“, добави Йовчев.

#бежанци #Сирия #настаняване #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино