Никой не е проверявал материалите от химическата атака, твърди Башар Асад

Никой не е проверявал материалите от химическата атака, твърди Башар Асад
Асад бе категоричен, че неговото правителство не е употребило бойни вещества край Дамаск на 21 август. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Достоверността на снимките от химическата атака в Сирия не е била проверена, заяви президентът на страната Башар Асад, съобщава британският вестник "Дейли експрес".

Асад бе категоричен, че неговото правителство не е употребило бойни вещества край Дамаск на 21 август. Президентът не отрече, че химическа атака е имало, но тя е организирана от  терористи. Той заяви, че неговата страна не е обхваната от гражданска война, а е атакувана от десетки хиляди чуждестранни джихадисти, които са съюзници на радикалната групировка „Ал Кайда”.

Тази атака, според САЩ, е отнела живота на повече от 1 400 души, включително на стотици деца.

Повод за коментара на Башар Асад е, че въпреки че в доклада на инспекторите от ООН не са отправени директни обвинения, редица експерти го интерпретират като обвинение, че сирийският режим е извършил атаката.

„Цялата история не съвпада. Не е реалистично. Ние не сме използвали химическо оръжие в Гута”, заяви Асад.

Според него атаката край Дамаск като престъпление, но никой досега не е проверил достоверността на снимките на жертвите и видеоматериалите и че в интернет има много фалшификати.

Неговото обяснение е, че опозиционните сили, които са се присъединили към радикалните джихадисти, може да са се сдобили със зарин.

Междувременно, от администрацията на президентът Барак Обама съобщиха, че разчитат срещу президента на Сирия Башар Асад да бъде организиран съдебен процес и за тази цел събират данни за предполагаемите военни престъпления в страната.

Вече са получени са документи в обем над 200 страници, които се анализират в специален център в Европа със съдействието на правителството на САЩ.

#Башар Асад #Асад #Сирия #САЩ #химическа атака #терористи #Барак Обама #Европа #зарин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"