Сръбският президент обеща специално внимание за българските общини

Сръбският президент обеща специално внимание за българските общини
Росен Плевнелиев и Томислав Николич са обсъдили възможността скоро да започнат да се провеждат съвместни заседания на правителствата на България и Сърбия Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев и сръбският му колега Томислав Николич, който е на официална визита у нас, са обсъдили начините за подобряване на живота на българското малцинство в Сърбия. Това стана ясно след личната среща между двамата в Президентството днес. 

Сърбия ще посвети особено внимание на тези общини, в които живеят българи, обеща Томислав Николич. „Сърбия е най-богата по отношение на своето население, защото в нея има представители на над 30 различни националности и малцинства. Нашата конституция е една от най-прогресивните в света, като дори имаме т.нар. „позитивна дискриминация“ по отношение на членовете на такива малцинства“, посочи Николич, цитиран от „Фокус“.

Сръбският президент обеща, че страната ще се включи в печатането на учебници на български език и ще обнови паметниците, които съществуват на територията на Сърбия. По думите на Николич през идната година по по-различен начин трябва да бъде отбелязана 100-годишнината от началото на Първата световна война.

„Там сме били на две страни, но идващата година ще бъде в една и съща страна. В един строй, като знак, че това никога не бива да се повтори. България и Сърбия изгубиха много и в население, и във възможността да се развиват по-добре. Ще поддържаме общите паметници, ще четем историята, но ще живеем днес и утре“, заяви още в словото си президентът на Сърбия Томислав Николич.

България ще се бори Сърбия да получи дата за присъединяване в Европейския съюз не по-късно от декември настоящата година или януари 2014 година, заяви Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза, че България е двигател и голям приятел, който използва и своя глас в подкрепа на европейската интеграция на Сърбия. „Готови сме да споделим своя опит от процеса, през който България мина за интеграция в Европейския съюз“, добави президентът.

Той съобщи още, че в момента двете страни съгласуват договора за добросъседство. На срещата двамата президенти са обсъдили възможността скоро да започнат да се провеждат съвместни заседания на правителствата на България и Сърбия.

Президентът даде за пример учредената българо-сръбска промишлена палата. „Общите проекти, по които работим заедно, са и магистралата по транспортен коридор 10, железопътната линия по коридор 10, възможност за нови гранични пунктове, както и изграждането на газов интерконектор със Сърбия и възможността за директна въздушна линия между София и Белград“, обясни Росен Плевнелиев.

#България #Сърбия #Росен Плевнелиев #Томислав Николич #среща #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници