БАН работи в изключително тежки условия – не може да плаща сметки

БАН работи в изключително тежки условия – не може да плаща сметки
През 2012 г. бюджетната субсидия за БАН остава на нивата от 2010 г. и 2011 г. – 59, 853 млн. лв. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Българската академия на науките работи в изключително тежки условия през последните няколко години, се посочва в доклад на Академията, предава „Фокус“.

Сред проблемите на институцията са недостиг на финансови средства, режим на неплатени отпуски, нарушен научен обмен, невъзможност да се покриват разходи за електричество, да се поддържат сложни инфраструктурни обекти, да се заплащат дължимите вноски за достъп до европейски научни програми.

„Въпреки недостига на средства и крайно влошените условия за провеждане на научни изследвания, изследователите от Академията участват активно в спечелване на европейски проекти, наравно с научни екипи от държави, в които правителствата отделят в пъти повече средства за научна и развойна дейност“, се посочва в отчета.

През 2012 г. бюджетната субсидия за БАН остава на нивата от 2010 г. и 2011 г. - 59, 853 млн. лв.

Собствените приходи и трансфери възлизат на 55,4 млн. лв.

През 2012 г. учените от БАН са работили по 3004 проекта. В сравнение с 2011 г., през 2012 г. са нараснали приходите от допълнителни договори от България и чужбина – от 30 млн. лв. на 43 млн. лв.

Бюджетната субсидия се разпределя в съответствие с приоритетите на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, за общонационални и оперативни дейности, обслужващи държавата.

Най-голяма част от субсидията подпомага научните изследвания в нанонауки, климатичните промени, рискове и природни ресурси и културно-историческо наследство.

Следва да се отбележи обаче, че 66% от субсидията се изразходва за заплати и осигурителните вноски, за обезщетения и стипендии.

През отчетния период средната заплата в БАН остава най-ниска в обществения сектор за страната - 569 лв., като стартовите заплати за млади учени са под 400 лв.

Намалената държавна субсидия се отразява негативно върху международната дейност на БАН. Поради липса на средства Академията не може да плаща членския си внос в 23-те международни организации, в които членува.

Това е наложило през 2012 г. учените от БАН да участват в работата само на девет международни организации, три от тях свързани с хидрометереологичните прогнози, което предизвиква допълнителното свиване на възможностите за собствени приходи, а също така намалява авторитета на българската наука зад граница.

Поради недостига на финансови средства българските учени се лишават от достъп до най-съвременни научни достижения, от естествения за световната научна общност обмен на научни знания и от мобилност, се посочва още в доклада.

#БАН #доклад #бюджет #Българска академия на науките

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"