Михаил Кожарев: Приходната част на бюджета на съдебната власт няма да бъде изпълнена

Михаил Кожарев: Приходната част на бюджета на съдебната власт няма да бъде изпълнена
„Прокуратурата в момента разполага с около 1 млн. лв. издръжка до края на годината, а тя средно харчи по 1 млн. лв. на месец и това ще наложи корекция на средствата“, посочи Кожарев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Не очакваме да бъде изпълнена приходната част на бюджета на съдебната власт за 2013 г.“, заяви Михаил Кожарев - член на ВСС, на заседание, на което бе разгледан бюджетът на съдебната власт за 2014 г., предава БГНЕС.

Министерството на правосъдието е предложило за следващата година приходната част да бъде в размер на 140 млн. лв., а разходната – 543,6 млн. лв.

Кожарев изброи всички по-важни пера за разходи, които включват заплати на спечелилите конкурсите магистрати, застраховки, капиталови ремонти, придобиване на дълготрайни материални активи.

Той специално отбеляза, че сградният фонд на съдебната система не е в добро състояние, морално е остарял.

„Прокуратурата в момента разполага с около 1 млн. лв. издръжка до края на годината, а тя средно харчи по 1 млн. лв. на месец и това ще наложи корекция на средствата“, посочи Кожарев и добави, че „иначе има реална опасност при разплащането на експертизи и други разходи“.

Според магистрата бюджетът за следващата година е обоснован, като заедно с това решение трябва да се приеме и прогнозата за 2015 г. и 2016 г., тъй като тези бюджети се правят на основата на 3-годишна макрорамка.

Държавната субсидия за бюджета за 2014 г. ще бъде в размер на около 403 млн. лв.

„Изпълнението на бюджета досега е 438 943 000 лв. и не гарантирам, че ще ни стигне до края на 2013 г., не очаквам приходната част да бъде изпълнена“, отбеляза Кожарев.

„Днес е празникът „Вяра, Надежда, Любов“ и се надявам нашето искане да бъде защитено и гласувано в НС“, каза още той.

„Бонуси за магистратите не се очертава да има, тъй като няма икономисани средства, няма как да се случи“, отговори Кожарев на въпрос на медия.

„Надеждите са много малки за това. Но има магистрати, които наистина заслужават такова поощрение. Когато се готвихме за среща с Дянков, направихме една справка, в която се оказа, че в МФ са си давали твърде много бонуси“, заяви Кожарев.

„Четирите поредни последни години параметрите на съдебния бюджет не са променяни, т.е. съотношението приходи-разходи се запазва“, каза още той и добави, че разходите на ВСС непрекъснато намаляват.

„Но имаме голям проблем - няколко години подред не са обезпечени със заплати свободните щатни бройки“, посочи магистратът.

За 2013 г. в съдебната система има общо 14 621 щатни бройки, от които 13 823 са заети, а за 772 не са предвидени средства.

#ВСС #бюджет #Михаил Кожарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"