Сноудън пътешества из Русия

Сноудън пътешества из Русия
A A+ A++ A

Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън се движи с частна охрана в Русия, съобщи неговият адвокат Анатолий Кучерена пред руските медии. Местонахождението на американеца се пази в строга тайна по негова молба, добави адвокатът.

Сноудън се разхожда много и пътешества из Русия, тъй като се интересува от нейната история, поясни Кучерена. Той добави, че на улицата никой не разпознава американеца, станал причина за сензационни разкрития за масовото подслушване и следене от страна на специалните служби на САЩ.

Очаква се скоро при Сноудън да пристигнат родителите му, както и баба му и дядо му. Бащата на Едуард вече е получил покана да посети Русия, но адвокатът отказа да съобщи датата на визитата. Според Кучерена в бъдеще Едуард Сноудън ще се занимава с правозащитна дейност.

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) и ЦРУ Едуард Сноудън избяга през май т.г. в Хонконг, а оттам през юни пристигна в Москва. До 1 август той престоя в транзитната зона на летище „Шереметиево“, след което получи документ за временно убежище и премина границата на Русия. САЩ искат неговата екстрадиция, тъй като там той е обвинен в разгласяване на секретна информация.

Сноудън предаде на някои от най-големите западни медии, сред които The Guardian, The New York Times и Der Spiegel, сведения, които изобличават АНС, че е подслушвала телефонни разговори на американски граждани, следяла е активността им в Интернет и е шпионирала дипломатически представителства на други държави.

#Едуард Сноудън #САЩ #Русия #убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници