Владиците Кирил и Натанаил откраднали „История славянобългарска”

Владиците Кирил и Натанаил откраднали „История славянобългарска”
Първото предложение оригиналът на „История славянобългарска” да бъде донесен в София датира от 1970 г. Снимка: svetagora.org
A A+ A++ A

През 1988 г. агенти на Държавна сигурност са откраднали Паисиевата история от българския Зографски манастир, който се намира в Атон.

Това признаха от бившето разузнаване, след разкриването на досиетата на 11 от 15-те митрополити от Светия синод на Българската православна църква, предаде бТВ.

Първото предложение оригиналът на „История славянобългарска” да бъде донесен в София датира от 1970 г., а бившите служби оценяват кражбата като един от най-големите си успехи.

Пратените от ДС със специалната мисия в манастира са настоящите варненски и неврокопски митрополити – Кирил и Натанаил.

По това време двамата отиват в Гърция на специализация. Една от целите им била да видят обстановката в Зографския манастир. Кирил е заловен докато прави снимки в манастира  и е екстрадиран.

През 1996 г. съдбата на Паисиевата история се превръща в международен проблем. Формално скандалът приключва две години по-късно с решението на президента Петър Стоянов да върне оригинала на книгата в Зографския манастир.

#Държавна сигурност #ДС #История славянобългарска #Зографски манастир #Атон #Светия синод #Българската православна църква #София #Кирил #Натанаил #Гърция #Петър Стоянов #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »